Henrik Madsen og Rødt Bergen vil at Bergen skal flagge på Kvenfolkets dag. (Kuva: Paula Lorentzen)

 

Byråden i Peruna/Bergen stiller seg positiv til å heise Kvenflagget den 16. mars.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I bystyremøte 23. februar stilte representant Mailiss Åkerblom-Solheim (R) muntlig spørsmål til byrådsleder Roger Valhammer om Bergen kommune ville flagge på Kvenfolkets dag, og senere inkludere dagen som en av de offisielle flaggdagene i Bergen kommune. Byråden stilte seg postitivt til dette. Det framgår av en pressemelding fra Rødt Bergen.

Spørsmålet bygger på en interpellasjon som Partiet Rødt fremmet til Bergen bystyre om å heise Kvenflagget på Kvenfolkets dag 16. mars. Det ble ikke funnet tid til å behandle denne innenfor møtets tidsramme, så i bystyremøtet ble det istedenfor muntlig spørsmål til byråden.

Les også: Enstemmig Horten kommune

Håper på permanent løsning

Ifølge Henrik Madsen, bystyrevara for Rødt, skal saka opp til behandling i bystyret om en måneds tid.

– Det kommer til å bli flagget i Bergen i 2022. Behandlingen i bystyret vil handle om å gjøre dette permanent, slik at det flagges hvert eneste år, sier Madsen til Ruijan Kaiku.

Han er fornøyd med svaret fra byråden.

– Så langt er det bra, men vi håper på en permanent løsning, sier han.

Madsen, som er opprinnelig forfatter av interpellasjonen, sier kvenfolket interesserer ham, og at han selv har slekt og røtter i Tornedalen.

– Min familie snakket meänkieli fram til 70-tallet, sier han.

Les også: – Kommunene må huske å heise det kvenske flagget

Bergen kommune vil med dette føye seg inn i rekken av større norske bykommuner som flagger på Kvenfolkets dag. Ruijan Kaiku erfarer at Kvenflagget skal heises utenfor rådhusene i blant annet Oslo, Tønsberg, Horten, Trondheim og Tromsø på Kvenfolkets dag.

Muntlig spørsmål til byrådsleder om flagging på Kvensfolkets dag 16. mars:

Kvenene er en av Norges fem nasjonale minoriteter, og har historisk vært utsatt for fornorskingspolitikk og annen diskriminering. Siden 2014 har kvenene markert 16. mars som sin dag, hvor de feirer seg selv, sitt språk, sin kultur og sin historie. Siden den gang har stadig flere kommuner vedtatt å heise flagget på kvenfolkets dag for å feire og synliggjøre kvenene. De siste årene har kvenflagget blitt heist også i byer som Oslo og Trondheim.

Nå er det på tide at Bergen kommune blir med å støtte oppunder den kvenske våren, og vise av vi som kommune vil være med å synliggjøre den. Bergen kommune har ved flere anledninger vedtatt å utvide antallet flaggdager utover de faste, offentlige flaggdagene. Når en av våre nasjonale minoritetsgrupper nå har valgt flagg og dag, er det å heise flagget en viktig støtte for å øke interessen og forståelsen for kvensk kultur, språk og identitet.

Spørsmål til byrådslederen:

Vil du sikre at Bergen kommune heiser kvenflagget 16. mars i år?

(Kilde: Rødt Bergen)