Bildtext: -Vi är ett folk med en gemensam historia, kultur och språk. Från vänster: Emil Kieri (MetNuoret), Göran Johansson (Kvänlandsförbundet), Noora Marie Ollila (Kveeninuoret), Björnar Seppola (Kvänlandsförbundet), Hilja Huru (Norske Kveners Forbund) och Bengt Niska (Svenska Tornedalingars Riksförbund). Foto: Emil Kieri

– Vi er ett folk men felles historie, kultur og språk, uttalte representantene på helgens felles nordiske seminar i Kiruna: Emil Kieri (MetNuoret), Göran Johansson (Kvänlandsförbundet), Noora Marie Ollila (Kveeninuoret), Björnar Seppola (Kvänlandsförbundet), Hilja Huru (Norske Kveners Forbund) og Bengt Niska (Svenska Tornedalingars Riksförbund). KUVA EMIL KIERI

 

Nå kan det se ut til at også de meänkielitalende tornedalingene og de som til nå har gått under betegnelsen lantalaiset også skal kalle seg for kvener.

Dette var et av punktene som ble tatt opp da de kvenske og Tornedalske organisasjonermøttes i Kiruna sist helg.

– I helga fikk vi bekrefta at vi er et folk, med felles historie, språk og kultur over landegrensene, sier Hilja Huru, leder i Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto, som deltok på det felles nordiske seminaret sammen med representanter fra Kveeninuoret, Met Nuoret-Tornedalingarnas ungdomsförbund, Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset og Kvenlandsforbundet.

 

Nordisk samarbeid

De er nå blitt enige om å skape et felles organ for å styrke arbeidet med kvenske saker i fremtiden.

NKF-lederen er svært positiv etter møtet, og sier at helgens seminar var et viktig steg videre for felles nordisk samarbeid.

– Nå står vi styrka sammen når det kommer til språk, kultur og rettigheter, sier hun.

Blant sakene som ble tatt opp er felles betegnelse på folket som nå har kalt seg for henholdsvis kvener, tornedalinger og lantalaiset.

– Nå ser det ut til at vi lander på at vi alle kaller oss for kvener, avslører Huru.

 

Felles flagg

Spørsmålene som ble tatt opp i helga skal nå jobbes videre med i de respektive organisasjonene, slik at medlemmene kan gi sin bekreftelse.

Også temaet felles symboler ble drøfter. Blant annet felles flagg.

–Det kan se ut til at det er stemning for felles nordisk flagg for kvenene, men det er nok er et godt stykke igjen. Alle organisasjonene skal se videre på saken framover, sier Hilja Huru.