Sommervertene Linn Elisabeth Warth og Lennart Jenssen med bingokuler og premier for språkcafeen deres. (Foto: Privat)

 

Katriina Pedersen jobber som kvensk språkkonsulent på Kvænangen språksenter, og sier seg godt fornøyd med de flittige sommervertene, rykende fersk ut fra 8. og 10. klasse.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Linn Elisabeth Warth og Lennart Jenssen. (Foto: Kvænangen Språksenter)

– Når man får sånne søknader er det bare å rydde plass så de får arbeidserfaring, sier Pedersen.

Hun sier det er viktig at de får brukt kunnskaper som skiller de ut fra resten av ungdommene, og at det å velge andrespråk faktisk gir de noe i arbeidslivet.

– De har jobbet for den kunnskapen, så det må jo lønne seg på et tidspunkt.

Mangel på folk

På språksenteret er det avslutning for året og alt av rapporter skal skrives, så Katriina syntes det er veldig fint å ha sommervertene der. De kan ta over med sosiale medier og arrangere arrangementer på eget initiativ.

– Det frigjør tid så jeg får gjort mitt.

Så langt har de håndtert jobben kjempebra, og det har vært fint med et friskt pust inne på språksenteret.

– Det er mange som ikke tror at de er så ung, siden de er så selvstendige og flinke på å finne på ting og gjennomføre dem, sier hun.

Det er de selv som har funnet ut å arrangere språkcafé hvor det var både kaffe, kake og bingo. De har vært flittige i å lage plakater inne til språksenteret, men også for arrangementet sitt.

– De liker å arrangere ting, de er gira.

Eksempel på innlegg sommervertene lager. (Foto: Privat)

Techkyndige

Vertene fant ut at Tommy Wirkola hadde kvenske aner, noe de tok stor glede i, og lagde derfor en reklamevideo for språkcafeen i klassisk Wirkola stil.

Selv om de implementerer ungdommelig tech, så tenker de på alle aldersgrupper. I dag skal de innom en barnehage for å lære bort kvenske ord, noe som var deres egen idé og gjennomføring.

I tillegg lager de daglige innlegg på sosiale medier. Ellers er de med på møter og kurs Katriina holder.

De har for eksempel vært på befaring på et restaureringsprosjekt. I tillegg har de besøkt lederen av Norske kveners forbund – Kai Petter Johansen, og hans gårdsbruk.

Når sommervertene Lennart Jenssen og Linn Elisabeth Warth ble spurt om de hadde flere spennende ting planlagt for sommeren svarte de lurt:

– Det kommer etter hvert. Hemmelig.

 

Lennart, Linn, Kai og oksekalven Kompis. (Foto: Kvænangen Språksenter)