Programlederne Heidi Johanne Blomli og Annie Blomli (step-in for Agnete Båtnes Braaten i dagens sending), sammen med Vebjørn Vinjar Karvonen i «studio» på Luggeføre bar og scene. (Kuva: Malin Vollstad)

 

«Jo mer jeg utforsker kvensk identitet og kultur, desto mer kjenner jeg meg igjen i det.» Denne gangen er turen kommet til Storfjord kommune. Hør sendingen nederst i saken.

 

Velkommen til den fjerde av i alt seks episoder av Halti kvenkultursenters podcastserie «Praatikas» (pratsom). Dagens gjest er en ung mann fra Yykeänperä/Skibotn, som heter Vebjørn Vinjar Karvonen.

Les også: Her er den andre Praatikas-episoden

Karvonen, som arbeider som skipselektriker, er også aktiv i det kvenske miljøet gjennom sitt styreverv i den kvenske ungdomsorganisasjonen Kvääninuoret. Nylig har han også vært involvert i opprettelsen av en egen kvenforening for kvener på Vestlandet.

Vebjørn Vinjar Karvonen i sin nye Kotikylä/Hjembygd-genser. (Kuva: Malin Vollstad)

I dagens episode snakkes det naturligvis om hans tilhørighet til Storfjord og Skibotn, men også om å ta tilbake det kvenske etternavnet, om hans forhold til begrepet «kven», om sisu og om Karvonens engasjement for kvensaka.

Om «Praatikas»

En podcast fra Halti kvenkultursenter IKS. Produsert av Duoble Crit Media.

«Praatikas» er det kvenske ordet for «pratsom.»

Over seks episoder, forbeholdt hver av de seks kommunene i Nord-Troms, skal det blant annet handle om å være nordtromsing, om å ha kvenske røtter, om identitet, språk, historie og politikk. En god samtale, for å komme under huden på de ulike gjestene.

Programlederne er Agnete Båtnes Braaten og Heidi Johanne Blomli. Prosjektleder er Malin Vollstad.

Episodene publiseres på «Ruijan Radio – Spesialprogrammer» på Spotify og på Halti kvenkultursenters youtube-kanal, og vil i tillegg presenteres på ruijan-kaiku.no.

Sendeplan:

  • Ep. 1 Fredag 26. mai 2023 kl. 14
  • Ep. 2 Fredag 2. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 3 Fredag 9. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 4 Fredag 16. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 5 Fredag 23. juni 2023 kl. 14
  • Ep. 6 Fredag 30. juni 2023 kl. 14

Selv forteller han at han er på en kvensk dannelsesreise, og sier at «Jo mer jeg utforsker kvensk identitet og kultur, desto mer kjenner jeg meg igjen i det.»

Les også: Her er tredje Praatikas-episode

Dette, og mere til, i dagens om lag 40 minutter lange sending med et særlig blikk på Storfjord kommune. Neste sending, som også er den nest siste i rekken, slippes fredag 23. juni til samme tid og på samme sted.

Dagens episode hører du her: