Ivar og Elsa Sælø. (Foto: Privat)

 

Ivar Sælø er et navn som er kjært blant mange borgere i Vadsø. Livet til den allsidige maleren skal nå klippes sammen til en dokumentar.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Sigbjørn Rønbeck har alltid vært fengslet av Sæløs malerier. (Foto: Bård Grape)

En sommerdag i Karasjok satt Ivar Sælø sammen med sin sønn og en annen gutt, og malte på et veggmaleri på Den Samiske Folkehøyskolen. De satt som modeller for maleren med sine lekebiler. Motivet var sandstranden ved elva- like ved brua. Guttene lekte med små lekebiler i sanden, mens elven i bakgrunnen sneik seg beskjedent rundt et hjørne.

Den lille gutten som satt modell sammen med Ivar Sæløs sønn var Sigbjørn Rønbeck, og det ville forbli et minne som satt dypt i han for resten av hans liv.

Sigbjørn Rønbeck, lege og grûnder, er partner i Evoke Film AS- som nå filmer dokumentaren om Ivar Sæløs liv.

– Det første maleriet jeg så som liten gutt, var ett av Ivar Sælø. Vi hadde et på veggen hjemme, kjøpt av Ivar i 1949. Jeg har alltid følt en kontakt med maleren av det maleriet, forteller Sigbjørn.

Evoke Film AS er et temmelig nytt filmselskap, og ble grunnlagt for to år siden. Selskapet består av Bård Grape (daglig leder), Sigbjørn Rønbeck (partner). Begge har kvensk bakgrunn.

Jobber veldig med finansiering

Den største utfordringen for å starte innspillingen, var finansiering.

– Det tar lang tid å lage film, men det som tar lengst tid er å skaffe finansiering, sier Sigbjørn.

De har til nå fått støtte til nasjonale minoriteter språk- og kultur, og fritt ord. I siste kommunestyremøte fikk vi støtte fra Vadsø Kommune. Noe vi er enormt glade for.

– For å fullføre hele filmen, er det en lang og seig kamp for å få midler, sier han.

Norske kveners forbund har bidratt med støtte, det samme har Kvensk Finsk Riksforbund, men også lokalt fra fylkeskommunen; som har støttet med opphold på Gjesteatelieret. De har fått gratis leiebil fra Harila AS, og god hjelp og sponsing fra Jakobselvbrygga.

En mann av mange kunster

Ivar Sælø er mest kjent som maler, men han driblet med flere baller i lufta.

Filmen er historien om Sælø som maler, og fotograf- men også som musiker. Alle de tre tingene vil de ha frem i filmen. Sælø fikk Vadsø kommunes kulturpris i 1977, ett år før han døde.

Evoke Film AS har fått tilgang til alle fotografiene til Sælø via hans sønn, Jan Erik Sælø.

– Vi hadde ikke snakket sammen på 60 år, forteller Sigbjørn.

Jan Erik Sælø har drevet litt research rundt faren selv. Han vet om andre vadsøværinger og andre som har malerier, og har vært hovedkilden til historien om Ivar Sælø som maler og fotograf.

Jan Erik Sælø har jobbet i NRK i 40 år, men er nå pensjonert og bor utenfor Nesodden i Oslo. Han har et galleri med 26 malerier av faren, der han og kona bor.

– Vi har vandret rundt og snakket om alle maleriene han har, og filmet. Funnet mye stoff der, sier Sigbjørn.

Malte tre stammers møte

Maleriet viser stengselfiske i Tana- en utdødd tradisjon. (Foto: Vadsø Museum – Ruijan Kvenmuseum)

Ivar malte selvfølgelig mange motiver av Vadsø og Vestre Jakobselv, med kvenske bygninger, kvenske bygårder, jordbruk og elvebåter, men han malte også samiske motiver. Han fartet mye rundt i Karasjok, og hadde hytte i Smalfjord som ble brent, men bygd opp igjen etter krigen.

Han reiste på Ifjordfjellet, og var over alt i Tana- og oppover Tanaelva. Finnmarksvidda var han også glad i. Derfor er bildene spredd over alt i Finnmark, og sitter svært kjært hos mange.

– Han var en lokal kunstner, og en kunstner mange var glade i. Vi har møtt mange familier som har malerier. Folk er glade i maleriene til Ivar, forteller Sigbjørn.

Spesielt husker han en familiefar som eide to malerier av Sælø. Han sa «De to maleriene vil aldri forlate familien.»

I tillegg til private malerier, malte han ofte veggmalerier på oppdrag.

Sigbjørn Rønbeck forteller om et veggmaleri i Vadsø de vil lage en historie om. Temaet var Vardø, og drømmen om det framtidige Vardø.

Drømmen hadde politikerne i Vardø, og de formidlet den til Ivar. Det de ønsket var Vardøs framtid. De brukte alle politiske midler til å få til det de ønsket, men drømmen brast. Ingenting av det han malte ble det noe av. Men maleriet er sterkt når man kjenner bakgrunnen og drømmen til Vardøværingene.

Sigbjørn var fengslet av hvordan de lokale politikerne jobbet livet av seg for å få dette til, men at det ikke gikk.

Av andre veggmalerier, finner man ett i kommunestyret i Vadsø, som beskriver Vadsøs historie, og som politikerne ser under hvert møte. Kirkenes sykehus har et veggmaleri som forteller Kirkenes sin historie. Det har vært bragt til Oslo for restaurering, en dyr affære, men det viser hvilken posisjon Ivar Sælø også hadde i Kirkenes.

– Vi fant også et tre meter langt veggmaleri, flyttet fra et offentlig lokale til et privat hus. Det beskriver tre stammers møte- med samer i midten og kvenske og norske på sidene, sier Sigbjørn.

Maleriene til Sælø finnes i mange offentlige bygg i Finnmark.

Dirigent

Ivar Sælø var svært glad i kultur. Dette viste han også musikalsk, som dirigent for sangkor og korps.

– Vi fant en god, gammel venn av Sælø som spiller piano. De møttes og spilte sammen på begynnelsen av 60- tallet. Ivar spilte trekkspill, fløyte og kornett, og han kunne fortelle at Ivar var drivkraften bak musikklivet i Vadsø.

– Det er bare å snakke med folk over 70 år i Vadsø, så har de spilt horn i korps med han, spøker Sigbjørn.

De har blant annet snakket med Sverre Opdal, som spilte privat med Sælø ved hyggelige sammenkomster, men ofte bare de to på hytta til Sælø ved Smalfjordvannet. Opdahl er 99 år gammel.

– Det er mange som lever i dag som har veldig sterke minner til Ivar, fant vi ut.

Krigen gikk hardt utover familien

Filmselskapet måtte ikke lete langt i familiehistorien før de fant noe dramatisk. Familien var hardt rammet under krigen. Særlig dramatisk var storbombingen av Vadsø 23. august 1944.

– Det var et bakeri i Vadsø som ble bombet. Det var en murbygning med en kjeller. I kjelleren var det 19 personer som søkte tilflukt. Fem av dem var fra Sælø sin kone sin familie. Det var kun fem som overlevde, fire av dem var av Ivar og Elsa Sæløs nærmeste slekt. Svigerfaren til Ivar Sælø omkom, forteller Sigbjørn.

Svigerfaren overlevde selve bombinga, men satt fast i ruinene. Redningsmannskapet fikk han ikke ut før alt raste sammen. Ivar sin niese Lill Elsa på 10 år var den første som ble reddet ut.

Sigbjørn Rønbeck forteller videre at de samarbeider med fylkesbiblioteket, som har funnet fram bilder av Vadsø og storbombingen som vil bli brukt. De har også samarbeidet med Vadsø Museum – Ruijan kvenmuseum, som har en samling malerier av Ivar Sælø.

De planlegger å lage en vandreutstilling med Sælø, som skal vandre rundt i Finnmark- og kanskje nordkalotten. Der tenker de å plusse på de 17 bildene museet eier, med lokale private malerier. I Vadsø blir det trolig en stor utstilling, som skal være ferdig samtidig som filmen.

Sigbjørn forteller at filmen trolig blir ferdig høsten 2023.

Filmen blir historien om Sælø og hans familie, så knyttes det over til krigen, siden familien ble så hardt rammet. Ivar Sælø sine motiver i malerier, tegninger og fotografier forteller den kvenske historien, men tre stammers møte er også tydelig. Det er mange samiske motiver fra vidda.

– Alle vi har møtt i Finnmark, men spesielt i Vadsø og Vestre Jakonselv, er veldig positive ovenfor filmen, det gir oss energi, forteller Sigbjørn.

Evoke Film AS er veldig ivrige etter å komme i kontakt med personer som eier malerier eller historier av Ivar Sælø, og vil gjerne høre fra deg som sitter på slikt.

Kontakt: grapefilm@gmail.com / +47 91120054