– Vi har vært vitne til en fantastisk mobilisering for det kvenske, konstaterte fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk.

Ørnebakk sto for åpninga av jubileumsseminaret «Kvenene ut av skapet – nye vindar i kvensk forsking, revitalisering og etnopolitikk» som åpnet i dag.

Seminaret arrangeres av Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto (NKF-RK) og UiT Norges arktiske universitet i forbindelse med 30-årsjubileet til NKF-RK.

Handlingsplan

Troms fylke lanserte som først i Norge handlingsplan for å løfte kvensk språk og kultur på kvenfolkets dag 16. mars i år.

– Den kvenske handlingsplanen til Troms fylkeskommune vil bli et fundament i vitaliseringa. Vi treng dokumentasjon og synlighet for det kvenske. Vi  tror på nordområdepolitikk med menneskene  i fokus. Kvensk er en naturlig del av landsdelens kultur. Det er viktig å kjenne sin historie. Vi bør ta alle ressursene i bruk, i hverdagen, på hver våres arena, sa Ørnebakk.

Nasjonal kvensk strategi

Ørnebakk ser fram til at regjeringa skal legge en nasjonal kvensk strategi. Han betegner fireårsplanen til Troms fylkeskommunen som et startskudd for videre arbeid.

– Planen vil fokuserer i å barn og unge, slik at språket ikke dør ut, påpekte han.

Han lovet at samisk og kvensk skal ha samme fokus.

– Den mobiliseringa som har startet, må ikke stoppe. Sannhetskommisjonen er på vei, engasjer dere! sa Ørnebakk, som også lovet en liten julegave på 10.000 kroner til den 30 år gamle jubilanten.