Kai Petter Johansen hedret Heidi Nilima Monsen i nyttårstalen til kvenene. (Foto: Privat)

 

Avdøde Heidi Nilima Monsen ble hedret i Norske kveners forbund nyttårstale på NRK.

 

Reiulf Grønnevik
reiulf@altaposten.no

 

– Det vare en ære å få tale på nyttårsaften, sier leder for Norske kveners forbund, Kai Petter Johansen om talen han holdt direkte på NRK.

– En enkel bonde

Han har vært leder for Norske kveners forbund siden 2020 og stortrives med det. Han innrømmer dog at han ikke er veldig vant til å holde taler.

– NRK har proffe folk som hjalp med stort med masse ting. Det er nemlig mye å holde styr på, som hvilke av de mange kameraene man skal se i til enhver tid. Jeg holder jo ikke taler i mitt daglige virke. Jeg er kun en enkel bonde, men det er artig å lære seg nye ting, smiler Johansen.

– Ei foregangskvinne

I nyttårstalen framhevet han blant annet avdøde Heidi Nilima Monsen som jobbet i kvenavisa Ruijan Kaiku og Mediehuset Altaposten.

Heidi synliggjorde kjenene og det takker vi alle stort for, sier Norske kveners forbunds leder. (Foto: Bjarne Krogstad/Altaposten)

– Jeg måtte bare si noen ord om Heidi. Hun har som kjent vært en stor pådriver for kvenene. En ekte ildsjel som også var veldig opptatt av ungdommen som hun ofte løftet fram. Hun synliggjorde kvenene og det takker vi alle stort for. Det var også hun som kom på ideen at leder for Norske kveners forbund må holde tale på nyttårsaften for mange år siden. Det startet hos Mediehuset Altaposten og nå holder vi tale på NRK. Det er stort, og hennes fortjeneste. Det viser at hun var en foregangskvinne som gjorde alle synlige uansett hvem de var. Hun har vært et stort savn siden hun gikk bort i fjor, sier Johansen.

Mye ros

Etter årets tale har Johansen fått mengder med tilbakemeldinger.

– Veldig mange er fornøyd med at det også snakkes kvensk på NRK, og mange har takket meg etter årets tale. Det er stort for både meg og kvenene. Rett og slett en ære å få holde tale for kvenene på riksdekkende tv, smiler Johansen.