Selv i worldcup i slalom er reinsdyr en sikker vinner. (Foto: Arne Hauge)

 

Våre naboer er misunnelsesverdig flinke til å skape liv og røre.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

For en stund siden besøkte vi Levi i finsk Lappland, og der fikk vi våre mistanker bekreftet; finlenderne er flinke til å skape stemning og varierte opplevelser for tilreisende.

Anledningen var worldcup-starten i alpin helgen 22. til 24. november, der Henrik Kristoffersen dro hjem seieren i søndagens renn for gutta. Vi hadde gleden av å følge jentenes renn lørdag, der sterke Petra Vhlova fra Slovakia ledet etter første omgang.

– Hvem tror dere vinner? spurte en finsk tilreisende oss, vi satt på reinskinnsdekkete benker i bakken og spiste poro, stekt reinsdyrsskav med potetmos og tyttebær.

– Petra Vhlova, svarte vi, skråsikre.

Slik gikk det ei. Petra, hun kjørte ut, og seieren gikk til suverene Mikaela Shiffrin fra USA, foran sveitsiske Wendy Holdener. Her ser du fanklubben til Wendy, de var på plass med høye heiarop og klokketro på sin løper.

Fanklubben ble belønnet med en andreplass, pluss oppmerksomhet fra folk som ville ta bilde. (Foto: Arne Hauge)

– Ja, selvfølgelig, svarer Katja Laihanen, event og markedskoordinator for Visit Levi – idet vi spør om hun kan fortelle oss noe om Levi. Blant annet hvor mange besøkende vintersportsstedet har årlig.

– Antall besøkende gjennom året er omtrent 750.000. Av disse utgjør finlendere omtrent 50 prosent, sier hun.

Laihanen opplyser at antall sengeplasser i Levi ligger på imponerende 25.500, dette altså i et Levi-område som totalt har rundt 900 fastboende. Sirkka-landsbyen kalles dette området. I hele kommunen, Kittilä, finner vi rundt 6.500 fastboende. Med andre ord; Levi har om lag fire ganger så mange sengeplasser som det fins innbyggere i hele kommunen.

En fin og u-glorete blanding av kommers og kultur bidro til førjulsstemningen. (Foto: Arne Hauge)

Når det gjelder antall alpinløyper, så opplyser Laihanen at Levi har 43 stykker, fordelt på 28 skiheiser. Av langrennsløyper har de 230 kilometer, samt 886 løypekilometer for snøscooterkjøring. Nordlyset ses i gjennomsnitt 111 ganger i året, og det er flust av operatører som tar folk til de rette plassene for himmelskuet.

– Den største eventen er Levi worldcup i november, og Visma ski classics i Ylläs-Levi i april, sier Katja Laihanen.

Buf til alle var tydeligvis mottoet til disse grønnjakkete damene, som vi møtte på turen opp til alpinområdet. (Foto: Arne Hauge)

Det som imponerte mest, foruten et enormt folketall og god stemning, var de mange og varierte tilbudene til publikum. I bakken langs løypa var det hunder og reinsdyr, nisser og scootersafari og mye mer, i en blanding av kommers og kultur som verken var for glorete eller for kjedelig.

Turen fristet til gjentakelse, og for deg som strever med å finne den gode og fuzzy førjulsstemningen; Levi kan definitivt hjelpe deg med det.

Disse krabatene måtte være hjemme mens mor og far var ute og dro på turister. (Foto: Arne Hauge)

Tusenvis av mennesker ble forbløffende effektivt fraktet i busser melom worldcup-anlegget og Sirkka-Levi. (Foto: Arne Hauge)

Langs gjerdet var det trangt om saligheten, men storskjermer sørget for at alle fikk med seg samtlige svinger. (Foto: Arne Hauge)