Hilja Huru inne i sine siste måneder som leder for Norske kveners forbund, Ruijan kveeniliitto. (Foto: Arne Hauge)

 

Hilja Huru tar ikke gjenvalg.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Den siste tiden har Ruijan Kaiku hørt rykter om at Hilja Huru, kvenenes fremste ansikt utad gjennom mange år, snart trer tilbake. Dessverre vil nok mange si; innholdet i ryktene viser seg å stemme.

Faktisk har mange visst om det lenge, bekrefter Huru overfor Ruijan Kaiku.

– Det stemmer, jeg stiller ikke til gjenvalg når nytt forbundsstyre skal velges under vårt landsmøte i april. Dette har vært klart en god stund og er rimelig kjent, sier Huru, hun jobber til daglig som professor ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk ved UiT Norges arktiske universitet.

– Det har vært en fantastisk reise å være leder for NKF-RK og å få lov å få være med på den fremgangen vi har sett de siste årene, men etter seks år som leder synes jeg det er greit å gi stafettpinnen videre, sier hun.

Det var i 2014 at Huru overtok som leder etter Anne-Gerd Jonassen fra Kvænangen. Med en regjeringstid på seks år er hun med klar margin den til nå lengst sittende lederen i Norske kveners forbund. Nærmest kommer Bjørnar Seppola med sine fire år (1990-1994), og Rune Sundelin, også fire år (2008-2012), (opplysninger hentet fra Wikipedia.)

Hvem som overtar stafettpinnen etter Huru blir altså klart i april i år, så her er det bare å la valgkampen begynne, kan det oppsummeres.