Språkmedarbeider Sonja Magnhild Nyby og elever fra kvenskklassen ved Børselv skole heiv seg rundt i dansing for kvensk samhold. (Skjermdump: Porsanger kvenske språksenter)

 

Sonja på syttini og kvenskelevene i Børselv svingte seg ute i vinterkulden for kvensk BliMe-dans.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Alder var absolutt ingen hindring, verken for de unge kvenskelevene i Børselv og språkmedarbeider Sonja Magnhild Nyby (79), som nylig tok seg en liten dans utendørs som del av kvenskundervisninga.

– Bare jeg har noen å danse med så blir jeg med, smiler Sonja. 

I bitende kulde fulgte de oppfordringen fra Kveeninuoret om at kvenskklasser og andre som har kvensk opplæring i skolen burde bli med og danse en kvensk versjon av NRK Supers BliMe-dans.

– Dansen handler jo om vennskap og fellesskap, og teksten sier jo at du er mer enn god nok. Og det tenker vi at kvenene også er; vi er mer enn god nok, sa Noora Ollila til Ruijan Radio for en måneds tid siden da hun og de andre jentene i The Kveeni Girl Gang oppfordret alle som har et hjerte for det kvenske til å bli med på denne dansen.

Innsendte danseklipp skal etter hvert settes sammen til en felles kvensk dansevideo.

 

Les mer: UNGDOMMEN BYR OPP TIL DANS

 

Sonja Magnhild Nyby (79) trives med å lære barn i Porsanger kvensk. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Alder ingen hindring

Sonja Magnhild Nyby kan røpe at hun har danset en god del i sitt liv, og at det var helt naturlig for henne å hive seg med i dansen da Anneli Naukkarinen ved Porsanger kvenske språksenter ville sende inn en svingende filmsnutt til Ruijan Radio.

– Jeg har ikke tenkt over at jeg er for gammel til å danse, for jeg har jo alltid danset. Det er moro å danse, sier den spreke 79-åringen fra Porsangerbygda Østerbotn.

Språkopplæring

Annenhver uke skysses de syv kvenskelevene ved Børselv skole inn til Språksenteret i Lakselv for kvenskundervisning. Undervisninga er det Sonja og Anneli som står for.

– Børselv skole manglet kvensklærer, så språksenteret tar nå undervisningen der. Vi hoppet i det fordi vi syntes det var for ille at de skulle være uten kvenskundervisning, forteller Naukkarinen. Sonja har kvensk som morsmål og Anneli skal utdanne seg til å bli kvensklærer.

– Det er veldig fint å jobbe med barna fra Børselv. De er veldig interessert i å lære kvensk. Dessverre blir det nok litt for sjeldent og litt for lite med kvenskopplære bare hver fjortende dag, sier Nyby. Hun håper at elevene i Børselv vil få tilbud om ukentlig kvenskopplæring etter hvert.

I dag, onsdag, møtes elevene fra Børselv for siste kvenstime før jul.

– Det blir nok litt julekvensking denne gangen, røper Sonja.

 

 

 

Se også: