Geir Olav Tomasjord viser elevene prinsippene med tjærebrenning. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Tjærebrenning er en gammel kvensk næringstradisjon, og en lokal kulturarv i Nordreisa som to ildsjeler nå forsøker å ivareta. I fjor sommer gjorde de en prøvebrenning, og i år er det alvor. Under Paaskiviikko har elever fra ulike skoler fått være med på forberedelsene.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det er mye som skal på plass før ei tjæremile kan tennes, men en av ildsjelene, Geir Olav Tomasjord, håper man om en måneds tid kan være klar for å hente fram Nitedals hjelpestikker.

– Vi må nok tørke veden litt til, den er fortsatt ikke så tør som vi ønsker. Vi må også ut i skogen for å hente torv, vi trenger noen kvadratmeter for å dekke mila, og det er heller ikke helt klart enda, sier han. Med andre ord: Det gjenstår fortsatt noen timers arbeid før påtenning. I tillegg skal det klyves spik, legges never og stables, før mila kan tennes, opplyser Tomasjord.

Det er Tomasjord og Asgeir Kvalvåg Blixgård som er ildsjelene og pådriverne bak brenningen. Omtrent på denne tiden i fjor gjennomførte de en vellykket prøvebrenning på samme sted, som resulterte i vel seksti liter tjære.

– Vi satser på en dobling i 2022, sa Blixgård under et foredrag på Kvenfolkets dag i Nordreisa, til stor applaus fra publikum. Les mer om foredraget her:

Nordreisa bød på fyldig feiring

Tomasjord på sin side er ikke like sikker på en dobling.

– Det er ikke noe jeg kan stå helt inne for, men at den blir omtrent på samme størrelse som i fjor, det tror jeg. Det er litt avhengig av om vi får litt tjæraved fra museet, for jeg tror nesten det vi selv har tatt er litt for lite, sier han.

Forbereder brenning

– Nå har vi forberedt milebotn. Vi har også vært så heldige og hatt noen skoleklasser til hjelp, blant annet med å rydde opp etter fjorårets brenning. Vi har plukket opp seks-sju sekker med kull, elevene var med på å legge ned tappestokken, og vi har flekket litt never. Og Asgeir har vist hvordan mila skal stables. Elevene er altså med på prosessen nå i starten, sier Tomasjord.


Elever fikk teste ut prinsippet ved tjærebrenning ved hjelp av ei bålpanne og et malingsspann. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Skoleformidlingen er en del av Paaskiviikko 2022, der flere elevgrupper fra Storslett skole og Reisa montessoriskole de siste dagene har vært med på ulike oppgaver knyttet til oppbyggingen av ei mile. I tillegg dette, har elevene fått se prinsippene ved hjelp av en tjæremilemodell, samt en klargjort milebotn, med milepæle og tappestokk.

Elevene fikk dessuten være med å brenne egen «mile», ved hjelp av en bålpanne og en tom malingsboks. Malingsboksen ble fylt med spik og snudd på hodet, hvorpå det ble fyrt bål rundt den, inni bålpanna. Varmen rundt presser ut tjæraen, og i botn var det et hull der det sorte gullet rant ut i et lite lokk som lå under bålpanna. Det resulterte i et par spiseskjeer tjære.

– Prinsippene er akkurat de samme, sier Tomasjord.

Se bildeserie fra aktivitetsdagen her:

IMG_5747
IMG_5758
IMG_5765
IMG_5770
IMG_5777
IMG_5782
IMG_5788
IMG_5804
IMG_5816
IMG_5818
IMG_5825
IMG_5831
IMG_5841
IMG_5844
IMG_5845
IMG_5801
previous arrow
next arrow

(Kaikki kuvat: Pål Vegard Eriksen)