Trine Strand. (Arkivfoto: Liisa Koivulehto)

 

Denne sommeren kan publikum få oppleve forestillingen «Gustava – en kvensk historie» i henholdsvis Alattio/Alta og Pyssyjoki/Børselv.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg har lenge ønsket å vise fram forestillingen i Alta. Jeg var i kontakt med det kvenske miljøet der for en del år siden, da jeg begynte søket etter mine kvenske aner, og vi har senere forsøkt å få i stand noe der oppe. Jeg vet at det fortsatt er mange som ikke har sett forestillinga. Nå er endelig rammene på plass, så dette gleder jeg meg veldig til. Det sier Trine Strand, som har laget forestillinga.

Forestillinga settes opp på Alta bibliotek den 28. juni i regi av Frivillighetssentralen i Alta.

Kipparifestivalen

Et par uker senere, nærmere bestemt den 16. juli, kan også besøkende på Kipparinfestivaali – Kipparifestivalen i Pyssyjoki/Børselv stifte bekjentskap med forestillinga.

Les også: Lover glør i essa og sol fra himmelen

– Børselv er utrolig spennende. Jeg var innom Kainun institutti – Kvensk institutt for noen år siden, da jeg samlet materiale til forestillinga. Jeg kom i prat med en kvinne og fortalte henne litt om Gustava. Jeg husker at hun ble berørt, og allerede da bestemte jeg meg for å ta Gustava med tilbake, så jeg håper hun får det med seg, sier Strand.

Forestillinga «Gustava – en kvensk historie» baserer seg på låten og musikkvideoen «Mor Gustava», som igjen tar utgangspunkt i historien om artistens kvenske tippoldemor.

Ønsker å spille inn låtene

Strand behersker ikke det kvenske språket, men sier hun ønsker å løfte den kvenske fortellingen. Til tross for at språket mangler, har hun de senere år inkludert kvensk språk i musikken hun lager, dette ved god hjelp av språkkyndige. For eksempel er refrenget i «Mor Gustava» skrevet på kvensk: «Ko lähet rakas lapsi, älä koskhaan unoha kotisi.» På sikt har hun lyst til å spille inn de kvenskinspirerte sangene.

– Det er veldig artig å lage musikk som er inspirert av det kvenske, og flette det inn. Og jeg drømmer om å lande en musikalsk utgivelse på et tidspunkt, sier Strand.

Les også: Slik blir den kvenske festivalsommeren