Karin Larsen snakker språket flytende og jobber med det til daglig. Hun og hennes jury-kolleger gjorde en kjempejobb, heter det fra arrangøren. (Arkivfoto: Lill Vivian Hansen)

 

Så spørs det, blir det ny kvensk skrivekonkurranse?

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Tekstene er hjertebarna til forfattere og forfatterspirer. Å være medlem av den jury som skal felle dom over stimen av slike hjertebarn i kjølvannet av en utlyst skrivekonkurranse, er således en både krevende og alvorstynget oppgave.

Likevel sa de ja og stilte opp, de som stilte som jury da Ruija forlag, Kainun institutti, Norske kveners forbund og Ruijan Kaiku holdt sin kvenske skrivekonkurranse, versjon 2021. Den ærede jury fortjener en stor honnør for vel utført arbeid, framgår det i et ferskt innspill fra Erlend Skjetne, han er styreleder i Ruija forlag og bekrefter å uttale seg på vegne av en samlet arrangør.

Blomst

– Juryen for konkurransen gjorde en stor og viktig jobb med å lese alle bidrag og vurdere kvaliteten på dem. Vi vil nå rette en hjertelig takk til jurymedlemmene. De jobbet på frivillig basis, og var grundige og dyktige i sine vurderinger, sier Skjetne.

Her er det med andre ord bare å se for seg en stor blomsterbukett, med cellofanpapir og pyntebånd og småfugler på stilk og det hele, og deretter se for seg at hver av jurymedlemmene trer fram og høytidelig får en slik. Til applaus fra fullstappet sal. Og mens applausen nekter å dø ut nytter vi høvet til å nevne ved navn de fire, flinke:

Karin Larsen (Kvensk institutt)
Trygg Jakola (Ruija forlag)
Katriina Pedersen (Kvænangen språksenter)
Rønnaug Ryssdal (Finnmark fylkesbibliotek)

2022?

De tre forfatterne som vant konkurransen har fått sin velfortjente honnør, også de 17 som i denne omgang strevde med å skrive seg helt til topps, skal ha fått en finfin deltaker-påskjønnelse tilsendt i posten. Skjetne sier seg i den anledning tilfreds med interessen for konkurransen. Pluss at han antyder noe som enkelte kanskje har lurt på. Nemlig om det blir skrivekonkurranse i ny tagning?

– Vi er godt fornøyd med både mengden bidrag og nivået på bidragene i vår første skrivekonkurranse. Prosjektet gav absolutt mersmak, og vi har til hensikt å arrangere flere skrivekonkurranser, for å holde interessen oppe for å skrive om kvenske emner.

– Vi vet at det sitter mange flere der ute med historier og tanker på lager, både om fortiden og om hva det vil si å være kven i dag. Vi tror det er viktig at disse stemmene blir hørt. I 2021-utgaven av konkurransen var det en klar overvekt av kvinner som skrev, så ikke minst vil vi oppfordre menn til å bli med neste gang.

Sier altså Erlend Skjetne. Så der har vi det. Det ligger an til kvensk skrivekonkurranse. Til og med så fort som nå straks, i 2022. Mer informasjon om den saken følger, tør vi garantere. Her er noen saker du i mellomtiden kan se på:

Nå er vinnerne av skrivekonkurransen kåret

Her kan du lese vinnerdiktene

Tredjeplassen: Kvenske sommerferier

– Jeg har mer i skrivebordsskuffen