Teatersjef Frank Jørstad stilte godt forberedt. (Skjermdump fra Stortingets web-tv)

 

Familie- og kulturkomiteen hadde innvilget Kvääniteatteri tre minutter under torsdagens åpne høring om statsbudsjettet 2023.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Det å få Kvääniteatteri inn på statsbudsjettet et er god kulturpolitikk, god minoritetspolitikk og god distriktspolitikk. Det er rett og slett god politikk, innledet teatersjef Frank Jørstad, som var til stede på høringen sammen med administrativ leder Inger Birkelund.

– Nord-Norge ble svidd av under krigen, men før det klarte man å fjerne det kvenske språket og den kvenske kulturen helt selv. Den kvenske kulturen er kommet på dagsorden igjen, og det er blitt kalt mye; «den kvenske oppvåkningen», «den kvenske våren», «en kvensk renessanse.» Men sannheten er at det er en fortsettelse på gjenreisningen av dette landet. Det å få gjenreist og bygd vår nasjon, og vi er ikke kommet i mål enda, sa Jørstad, før han fortsatte:

– Det er lettere å gjenreise hus, fjøs og kaianlegg, enn å få gjenreist en nesten tilintetgjort kultur. Det er lettere å skape arbeidsplasser, tiltakssoner og helsetilbud, enn å redde et av Europas mest truede språk. Kvensk er et språk som svært få forstår, og enda færre behersker. Kvener er en nasjonal minoritet som er så fornorsket og usynliggjort at mange kvener ikke selv vet hva det er, sa han.

Et Herkules-arbeid

– Det å kunne løfte kvensk språk og kultur opp på beina igjen er et Herkules-arbeid, og vi er villige til å gjøre det, men da trenger vi å ha dere med på laget, sa Jørstad.

–  Victor Hugo sa: «Ingenting er så mektig som en idé til rett tid.» Og Kvääniteatteri er en sånn mektig idé, til rett tid. Kvääniteatteri er landets eneste kvenske kunstinstitusjon, og bak den står hele det nordnorske politiske fellesskapet. Det er enstemmig vedtatt fra Sosialistisk venstreparti til Fremskrittspartiet. Det er unikt, sa teatersjefen.

– Det er fordi at Kvääniteatteri er en slik «mektig idé.» Til rett tid.

Billig

Teatersjefen argumenterte videre med hvor billig den kvenske teatersatsingen i nord egentlig er, og trakk noen sammenligninger:

– Det er billig, for det koster ikke 470 millioner kroner, det koster ikke 47 millioner kroner, det koster 4,7 millioner, sa Jørstad.

– Vi har allerede fått løfte om to millioner av spillemidler som midlertidig finansiering i 2023, så da er det bare 2,7 millioner kroner som gjenstår, la han til.

– Norge kan altså få et nytt, nasjonalt teater for 4,7 millioner kroner. Det er en ettromsleilighet på Grünerløkka, sa teatersjefen.

Politisk hattrick

– Dere har muligheten til å score et politisk hattrick, sa han videre.

– Dere kan løfte kvensk språk og kultur opp i lyset, der det hører hjemme. Dere kan muliggjøre kvensk high end-scenekunst. Og dere kan vise alle at det går an å lage fantastisk teater, uten å ha et teaterbygg til 1 milliard, til 4,7 millioner kroner, avsluttet teatersjefen.