Nordreisa-ordfører Hilde Anita Nyvoll var en av to ordførere som møtte Kvensk råd. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Til tross for at kun to av de seks ordførerne møtte opp, fikk Kvensk råd med seg en viktig lovnad etter møtet med Nord-Troms regionråd for to uker siden. Holder lovnaden inn, har snart fem av seks kommuner i regionen gjennomgående trespråklig skilting.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

For et par uker siden meldte det lokale mediehuset i Nord-Troms, Framtid i Nord, at kun to av seks ordførere møtte opp da RUST (Regional Ungdomssatsing i Nord-Troms) var samlet for sitt halvårlige møte og overnattingen med sine ordførere.

Litt tidligere den samme tirsdagen skulle også Kvensk råd møte Nord-Troms regionråd, som består av de seks ordførerne. Kun Lyngen-ordfører Dan Håvard Johnsen og Nordreisa-ordfører Hilde Anita Nyvoll møtte opp.

– Det var selvfølgelig skuffende for oss at ikke flere møtte, man får ikke så god valuta fra et amputert møte, men det  er nok enda mer skuffende for ungdommene. Det sier Anne-Gerd Jonassen, leder i Kvensk råd, som tross alt ikke dro helt tomhendt fra møtet.

Lover kvenske skilt

Storfjord, Kåfjord og Nordreisa har allerede gjennomgående trespråklig skilting, mens prosessen i Kvænangen nærmer seg en ende. Kvensk råd ønsker imidlertid trespråklig skilting i hele Nord-Troms, også i Lyngen og Skjervøy, og fikk med seg en hyggelig lovnad fra Lyngen-ordføreren.

– Vi snakket litt om skilting, og ordfører Dan-Håvard Johnsen ga lovnad om at de kvenske skiltene skulle være på plass i Lyngen i løpet av neste år, sier Jonassen.

– Det neste møtet i Kvensk råd blir i august, og det skal vi ha i nettopp Lyngen. Da håper vi på en ny prat med ordføreren, sier hun.

Jonassen sier Kvensk råd har bedt om et årlig møte med Nord-Troms regionråd, og håper at det kommer på plass.

Sektormyndigheter kan ta kontakt

I april i fjor gjorde Kvensk råd en anmodning om trespråklig skilting til de kommunene i Nord-Troms som mangler dette. Den gangen svarte Skjervøy-ordfører Ørjan Albrigtsen at det ikke var aktuelt for Skjervøy kommune å starte en prosess med trespråklig skilting.

Albrigtsen var ikke til stede på de ovennevnte møtene, men har siden besvart Ruijan Kaikus henvendelse i forbindelse med saken «Vegvesenet: Kan ikke sette opp skilt før navna er vedtatt

I en e-post til Ruijan Kaiku skriver han at politisk ledelse, i lag med kommunedirektøren, nå ser på hvordan kommunen kan få større fokus på den kvenske og samiske kulturen og identiteten. Videre skriver han:

«Jeg har ikke satt meg inn i stedsnavnloven, men tenker det er naturlig at eventuelle sektormyndigheter som ønsker trespråklig skilting i Skjervøy kommune tar kontakt med oss.»