Finske Nastja har besøkt steder sterkt endret eller ødelagt av mennesker. (Foto: Nastja Säde Rönkkö/for those yet to be)

 

Et budskap til kommende generasjoner.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Den finske kunstneren Nastja Säde Rönkkö er opptatt av naturvern og menneskets forhold til natur. Nå kan også reisende langs Østfoldbanen få gleden av å se kunsten hennes, i form av videokunst plassert på flere av stasjonene. Det er stasjonene i Sarpsborg, Fredrikstad, Moss og Ås som får besøk av vandreutstillingen, som ender ved Oslo Sentralstasjon. Det er Finsk-norsk kulturinstitutt FINNO som opplyser dette, instituttet er i gang igjen etter sommerferien.

Verket «for those yet to be» henvender seg til kommende generasjoner, i form av korte videoklipp fra 27 steder i verden som er eller er i ferd med å bli permanent endret eller ødelagt av menneskelige handlinger. På hvert sted holder kunstneren opp et pappskilt med en melding til kommende generasjoner.

Visningen starter 1. september, og vises utover høsten og førjulsvinteren. Visningen er en del av «Rom for kunst» – Bane NOR Eiendom sin satsing på temporær kunst på stasjonsområder. Säde Rönkkö er heller ingen hvem som helst, blant annet vant hun i 2019 prisen for årets unge kunstner i Finland. Og hun er ikke alene i høstens finske kunstsatsing i Norge, FINNO varsler flere interessante prosjekter i tiden som kommer.