Daniel Wikslund og Øystein Fredriksen spilte «overalt» under NNM, her langs løypa på Saga skistadion i Kildalen. (Kuva: Kristina Båtnes Hestdahl)

 

I helga gikk Nordnorsk mesterskap på ski av stabelen i Nord-Troms. En sjelden og passende begivenhet til å løfte fram den lokale kulturen.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Den 12. til 14. april ble det arrangert NNM på ski i Raisi/Nordreisa. En sjelden begivenhet som gjester Nord-Troms kun hvert tolvte år, ettersom det ellers går på rundgang.

I den forbindelse kjørte næringslivet på med en rekke gode tilbud og utvidede åpningstider, samtidig som en rekke små og store arrangementer – utover det som foregikk på skistadionet – gikk av stabelen gjennom hele uka.

Det sistnevnte i form av ei «Vinterfestuke i Nordreisa», med et variert program der også kvensk språk og kultur hadde sin plass.

Populær sauna

På programmet torsdag og fredag stod blant annet «Åpen sauna i Elveparken», et tilbud i regi av Halti kvenkultursenter.

Daglig leder Annie Blomli rapporterer om god stemning:

– Det var veldig god stemning. Vi hadde kvenflagg, spilte kvensk musikk og serverte bålkaffe, sier hun.

– Den ene dagen var det 14 stykker i badstua samtidig. Den andre dagen var det 17 samtidig og cirka 30 totalt, sier hun.


Det ble tidvis trangt om plassen i den vesle badstua ved Elveparken. (Kuva: Gunn-Vigdis Blomli)

Christin Andersen, som både sitter i styret i Nordreisa IL Ski og skiskyting og i arrangementkomiteen med ansvar for markedsføring og sosiale medier, bekrefter dette.

– Badstu var utrolig populært. Det var fullt hus og flere slapp ikke inn, sier hun.

Hun laget blant annet video til sosiale medier fra Elveparken med teksten «Badstukulturen er en del av vår kvenske kulturarv.»

Dette for å gjøre folk oppmerksom og lokke til deltakelse.

– Og det klarte vi. Men det var enkelt, for tilbudet spredte seg som ild i tørt gress sier Andersen.


Kun få meter fra saunaen i Elveparken er det gode forhold for å kjøle seg ned også på denne årstiden. Noen tøffe karer benyttet seg av det kalde gratistilbudet. (Kuva: Gunn-Vigdis Blomli)

Mange flagg

Journalist Kristina Båtnes Hestdahl, som dekka mesterskapet for lokalavisa Framtid i nord, sier til Ruijan Kaiku at kvenflagget var godt synlig under mesterskapet:

– Det var mange som hadde kvenflagg med seg, man så det både her og der, sier Hestdahl.


Ellen Wahlgren var en av flere som hadde tatt kvenflagget med seg. (Kuva: Christer André Henriksen)

Spilte «overalt»

På musikkfronten var det kvensk livemusikk, med Peter Vang, Øystein Fredriksen og Daniel Wikslund i spissen. Og de spilte nær sagt «overalt.»

Den fargerike trioen spilte både under åpningsseremonien og på banketten, samt at de holdt NNM-konserten «Kevättalven juhlat/Vårvinterfest» i Nordreisa kirke.


Trioen Vang, Wikslund og Fredriksen spilte under NNM-åpningen. Her sammen med Nordreisa kulturskole. (Kuva: Kristina Båtnes Hestdahl)

I tillegg skal Wikslund og Fredriksen være observert langs løypene i Saga, med fele, torader og omgitt av folk med kvenske flagg.

Fredriksen bekrefter overfor Ruijan Kaiku at kvensk musikk stod på NNM-repertoaret:

– Ja, absolutt, det kvenske er alltid med.