Mange velger tatoveringer for å vise fram stolthet over eget opphav. (Foto: privat)

 

– Bærer alltid med meg plassen jeg er så sterkt bundet til.

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Tatoveringer er stadig i vinden blant både unge og eldre. Enten det er av rent estetiske grunner, for moro skyld eller for å utrykke en del av ens egen identitet. Nettopp det siste har mange valgt som medium for vise fram sine tornedalske røtter.

Ida Hjort Rova har valgt en tatovering for å hylle Tornedalen og arven hennes derfra. (Foto: privat)

Svenska Tornedalingars Riksförbund omtalte denne saken først.

Hyller Tornedalen

Ida Karlsson Hjort har en far som er fra Tornedalen, og hadde et ønske at den neste tatoveringen skulle være en hyllest hennes norrlandske arv. Det endte med et fargerikt bilde inspirert av den lokale naturen bestående av et horn fra en hjort, multebær, geitrams og en liten gulfink.

– Jeg føler meg hjemme i Tornedalen. Med luften og naturen, enkelheten og ektheten, sier hun.

Har alltid hjemmet med seg

Linnea Huhta har lagt mye mening i tanken bak sin tatovering. (Foto: privat)

Også Linnea Huhta fra Pajala har tatt seg tatovering. Hjemme snakket familien både finsk, svensk og meänkieli. Spesielt et utrykk fra farfaren, Äijä, ble en stor inspirasjon til tatoveringen.

«Muista vain mistä sie olet kotosin» som betyr «bare huske hvor hjemmet er».

– Hele familien er på en måte vevd inn i tatoveringen. Uansett hvor jeg bor eller er, har jeg hjemmet med meg, med bestefars ord i meänkieli på benet, skriver hun til Ruijan Kaiku.

Tradisjon med vri

Camilla Wennberg fra Luleå hadde lenge tenkt på å skaffe seg en tatovering på meänkieli. Hun hadde en fasinasjon av det populære tornedalske uttrykket «ei se kannatte», som betyr «det lønner seg ikke», men ønsket en tatovering med en personlig vri.

– Det er jo et veldig typisk tornedalsk uttrykk, men jeg ser litt mer positivt på livet. Absolutt lønner det seg, «kyllä se kannatte.»

Reidar Harju har tatovert kvenflagget på armen (Foto Privat)

Kvenflagget på armen

Også kvener i Norge bruker tatovering som et middel til å vise fram sin stolthet over røttene sine. Ruijan Kaiku har tidligere skrevet om Reidar Harju fra Asker som har tatovert det kvenske flagget på armen sin.

– Kjæresten ga meg en tatovering i bursdagsgave, og da tatovøren spurte hva som egentlig betyr mest for meg ble kvenflagget et naturlig valg av motiv, forteller han.