YKS, KAKS, KOLME: Pål Vegard Eriksen lærer datteren å telle på kvensk. (Foto: Privat)

 

I torsdagens jubileumssending for Ruijan Radio ble vår egen journalist, Pål Vegard Eriksen, utfordret av programleder Frank Halvorsen til å gjennomføre sendingas «språkhjørne». Den oppgaven valgte han å gjennomføre i lag med sin datter, som snart fyller to år, i forbindelse med leggestund.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I episode nummer 100 for Ruijan Radio, tok Pål Vegard Eriksen lytterne med på leggestund med sin datter, Milda Elene (1), eller «LeggeseKvensk», som han kaller det. Han synes leggestunden er en fin anledning til å lære henne litt kvensk, men bemerker at det ikke er et språk han selv behersker spesielt godt.

– Jeg er ikke kvensktalende, men litt kan jeg, og det lille jeg kan prøver jeg å lære min datter, sier han.

– Ved stellebordet kan jeg starte med å synge Milda, Milda, Milda Elene, tule rakas ystävä, ‘kom kjære venn’. Milda, Milda, Milda Elene, oon ilo olla yhessä, ‘det er så fint å være i lag’. Det er etter Jord og Erling Fredriksson sin sang, «Ella Maria».

– Vi teller fingrene, mens vi vasker dem. Først på norsk, og så på kvensk. Én, to, tre, fire, fem. Yks, kaks, kolme, nelje, viis, sier han.

– Så synger vi nattasang. Nuku, nuku, nurmilintu, ‘sov, sov, engfugl’. Väsy, väsy, västäräkki, ‘trøtt, trøtt, linerle’. Nuku, kun mie nukutan, ‘sov, som jeg sover’. Väsy, kun mie väsytän, ‘trøtt, som jeg er trøtt’. («Nuku, nuku, nurmilintu» er en finsk vuggevise/trad., journ. anm.)

– Til slutt sier jeg hyvvää yötä, ja nuku hyvin, ‘god natt, og sov godt’, avslutter Eriksen.

 

Denne saken kan du høre i sin helhet i episode 100 hos Ruijan Radio: