Skogfinsk svedjerug. En robust matplante som ga svært stor avkastning i forhold til stedegne kornarter. (Foto: Liisa Koivulehto)

 

Riksantikvaren holdt webinar 4. november, om skogfinner og deres kultur- og byggeskikker.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Webinaret foregikk i drøyt en times tid, og innholdet om skogfinnene var rikt.

Det ble sagt mye interessant om deres unike byggeskikk med røykstuer, som stabilt holdt en jevn temperatur året rundt. Dette bidro blant annet til at antallet spebarn som døde var betydelig lavere blant skogfinnene enn hos nordmenn i samme region, framkom det.

Det ble også snakket en del om svedjebruk, en nokså unik jordbruksmetode som skogfinnene tok med seg til Norge. I svedja sådde de svedjerug, som ga utrolig mye aks for andelen man plantet. Rundt 3042 korn fra ett sådd korn. Det gå i størrelsesorden 100 ganger mer enn det man sådde. Til forskjell ga vanlig rug brukt på vanlig jordbruk rundt fire, fem ganger mer enn hva man sådde.

Og på byggene som oppbevarte kornet, ble det skåret magiske symboler i treverket for å beskytte det.

Det ble altså mye ny lærdom, og publikum kunne selv delta med spørsmål.

Om du gikk glipp av seminaret, vil de komme tilbake i begynnelsen av desember og fortsette der de sist sluttet. Dessuten vil hele streamen mest sannsynlig bli lagt ut på YouTube kanalen deres, som kan finnes med å klikke på denne linken:

https://www.youtube.com/user/Riksantikvaren/videos