Den nye boken fra Anna-Kaisa Räisänen Linus ja Karhu Riepu seilathaan. Også denne gangen med flotte illustrasjoner av Christina Gjertsen. (Foto: Kristine Jonas)

 

Denne gangen har Linus og Karhu Riepu rotet seg bort i et virkelig spenningsfylt eventyr. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Vi møter nok en gang Linus og bjørnen hans i Anna-Kaisa Räisänens siste bok «Linus ja Karhu Riepu seilethaan» som ble utgitt tidligere i år. Boka er nummer tre i serien om Linus, alle skrevet av Anna-Kaisa Räisänen og illustrert av Christina Gjertsen. 

Mer spenning

Denne gangen har Linus og Karhu Riepu blitt sendt ut av mamma mens de venter på middagen sin, og bruker tiden til å utforske fjæra i nærheten av huset. Her finner de mange fine skatter, og kanskje det kuleste av alt, en liten seilbåt. Karhu foreslår at de drar ut med båten for å få et ordentlig eventyr med å seile over de syv hav, men de havner raskt i trøbbel når de kommer faretruende nærme en holme og samtidig mister vinden. Linus har likevel en snedig løsning på lur, og klarer sammen med Karhu Riepu å komme seg ut av knipa til slutt.

I motsetning til de to tidligere bøkene forteller Räisänen denne gangen en historie som inneholder mer av et spenningsfylt element. Tidligere har vi vært med når Linus må leite etter Karhu i skogen, og den store oppgaven å lage tomatsuppe. Gode historier som fungerer på hver sin måte og ikke minst fører til en bred læring av kvenske ord og uttrykk. Likevel får man denne gangen mer en følelse av å være engasjert i historien som utfolder seg, så kommer læringen av kvensk som et ekstra pluss i annen rekke. Et naturlig steg videre i serien om Linus, og noe både store og små vil sette pris på.

Leser man boka igjen får man også øye på noen hint i illustrasjonene til hvordan historien løses, som man kanskje ikke fikk med seg første gang. En gjennomtenkt historie med gode illustrasjoner bidrar til at man får lyst til å gå tilbake, og kanskje spesielt for et barn kan dette toppe hele opplevelsen.

Læringsressurs

Denne boken er i likhet med de to tidligere bøkene i Linus-serien fine bøker for de som ønsker å lære seg kvensk. Bøkene handler om vidt forskjellige ting, som bidrar til at man får et bredere ordforråd på kvensk. Språket er enkelt, men forklarende, samtidig som vi denne gangen blir introdusert til flere ord i forbindelse med hav, fjære, dyreliv og skipsnød. Et godt valg spesielt i startfasen av læringen, hvor man kanskje akkurat har begynt å se sammenhengen og betydningen av ord i en enkel tekst.

Som Ruijan Kaiku har pekt på tidligere er bøkene og historiene noe korte, spesielt for voksne, men får likevel sin faste plass i bokhylla som gode helkvenske barnebøker.