Matz Offerdal Rånes. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Det må ryddes og ordnes før storinnrykket av folk førstkommende lørdag. Den oppgaven har Matz Offerdal Rånes tatt på strak arm.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Denne uka har jeg ryddet, fjernet treverk, pusset, beiset og ordnet med plantene.

Det sier Matz Offerdal Rånes. Han går på 9. trinn ved Storlett skole i Nordreisa, som nylig har gjennomført arbeidsuke der elevene har fått prøve seg hos forskjellige arbeidsgivere i området, for Rånes’ del foregikk dette på Kronebutikken i Sørkjosen.

Les også: Lennart sjekket ut kvenske arbeidsplasser

– Nettopp, for lørdag den 8. juni skal det skje noe her?

– Ja, da blir det marked her, i forbindelse med Paaskiviikko, og det er det jeg holder på å forberede, sier Rånes.

Arbeidsuka har vært en fin forberedelsestid for ham selv også:

– Jeg skal ha sommerjobb her, så det var perfekt for meg å komme hit og få bli litt kjent med noen av oppgavene i forkant, forklarer han.

– Vi står foran noe som minner om en salgsbod, som sikkert skal benyttes under markedet, og som du nå skal gyve løs på?

– Den skal jeg beise med oljebeis.


Denne salgsbua skal beises slik at den er klar til Markkina på Høeghvollen i Rässikäinen/Sørkjosen førstkommende lørdag. Det skal Matz Offerdal Rånes sørge for. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Og generelt, hvordan synes du det er å jobbe her?

– Veldig fint, kundene virker fornøyd, Hilde det samme, så det er kjekt.

Han snakker om Hilde Lund, som eier og styrer bedriften Reisa skinnprodukter og Kronebutikken, som for øvrig stiller området til disposisjon under kvenkulturfestivalen og står for organiseringa av markedet.

– Kommer du til å være her under markedet?

– Ja, jeg skal være her litt, sier han.

– Og da blir det godt vær?

– Vi får håpe det, sier Rånes.

Variert innhold

Slik det ser ut nå, blir det om lag 15 forskjellige salgsstasjoner under årets Paaskiviikko-marked, som altså går av stabelen lørdag 8. juni fra klokken 10 til 15.

Les også: Slik blir Paaskiviikko 2024

Barneklær, osteprodukter, brukthandel, såper og dufter, sølvsmykker, klær, egg og sukkerspinn, bøker, kvenske armbånd og mat er noe av det markedet kan friste med.

Det blir også demonstrasjon av såpekoking, popup-bibliotek, utstillingsåpning av Talviunen jälkhiin og spikking for store og små.

Og spikke-tilbudet er det Ung husflid Nordreisa som arrangerer:

Kos med kniv

– Vi skal ha en liten stasjon der vi inviterer små – og store – så om man vil ha med en bestefar eller bestemor, så er det bare å ta de med. Det sier Wenche Offerdal som er Ung husflid-kontakt i Nordreisa husflidslag.

– Vi stiller med kniver og spikkemateriell, sier hun.


Ung husflid-kontakt i Nordreisa, Wenche Offerdal, er klar for spikking under markedet kommende lørdag. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Offerdal forteller at årstiden er ideell for denne type aktivitet, blant annet ettersom barken sitter løst.

– Vi kan lage alt i fra knagger, stekespader og kanskje til og med seljefløyte. Primært handler dette om å få lov til å kose seg med kniv under trygge forhold, sier hun.

– Kan du si noe om hensikten, hvorfor er det viktig at barna får kose seg med kniv, slik du nevner?

– I dag er det ikke så mange arenaer der de føler seg fri til slikt. Noen er kanskje litt engstelig for kniv. Det er ikke som før, at barna får en kniv i hånden fra de er små, sier Offerdal.

Hun mener dette kan være en anledning til å få sitte i lag med andre og kanskje lære litt om avstanden til naboen mens man holder på og om hvordan man skal holde kniven.

– Og kanskje kommer man hjem med en stekespade eller en fin knagg til å henge på veggen, pluss kunnskap om noe som kanskje ikke er så aktuelt i barns hverdag ellers.

Les også: Paaskiviikko gjentar fjorårets markedssuksess

– Husflidslaget deltar kanskje på markedet på andre måter også?

– Det er flere som har stand denne dagen. Husflidslaget skal ha salg av diverse håndverksprodukter, og i tillegg ha demonstrasjon av såpekonking. Det kan bli en spennende stasjon å stå og titte litt på, sier hun.


I år som i fjor inntar Nordreisa husflidslag Høeghvollen under Paaskiviikko-markedet. Her fra fjorårets demonstrasjon av garnfarging. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Det blir liv og røre, med andre ord?

– Det kan vi love, sier Offerdal.