Kvensk språkarbeider ved Halti kvenkultursenter IKS, Lasse Arvid Davidsen, håper mange finner veien til Halti og formidlingsrommet Jyppyrä førstkommende lørdag. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Denne helgen arrangeres den årlige adventslørdagen på Halti, og Lasse Davidsen og Halti kvenkultursenter håper å gjenskape den gode, gamle Prixkafé-stemninga med «kvenprat» over kaffekoppen.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Vi håper flest mulig kommer.

Det sier Lasse Arvid Davidsen som er kvensk språkarbeider ved Halti kvenkultursenter IKS.

Lørdag 9. desember arrangerer senteret en uformell og lavterskel språkkafé i forbindelse med det årlige fellesarrangementet Adventslørdag på Halti.

– Da jeg var barn satt jeg ofte på den gamle Prix-kafeen på Storslett. Jeg syntes det var gøy å høre gamlingene som satt og snakket kvensk seg i mellom. Ettersom jeg har finsk mor så skjønte jeg det meste av det de sa. Samtidig var det litt eksotisk med ord som ikke ble brukt i den finsken jeg kjente, sier Davidsen.

– Planen vår nå er engentlig ganske enkel og grei; På lørdag vil vi prøve å gjenskape litt av den stemninga fra Prix-kafeen.

Noe for enhver

Det er åpent hus på Halti fra klokken 11 til 14, og alle arrangementer er gratis. Det framgår av programmet for dagen.

Røde Kors er til stede med kafésalg, Nord-Troms museums utstillinger er åpne, Halti-butikken er i julemodus og det blir juleverksted.

På lista over arrangementer finner vi at Nordreisa kulturskole underholde på kulturscenen, næringshagen arrangerer «Gründerverksted Junior», det blir lesestund på biblioteket og kvenkultursenteret holder altså en kvensk kaffeslabberas.

Sistnevnte finner sted på formidlingsrommet Jyppyrä i første etasje, like ved hovedinngangen, og pågår fra klokken 12 til 13. I programmet er det presentert slik: «Kvenprat. Kom og prat ‘reisafinsk’ over en kopp kaffe.»

Skulle det «rette klientellet» dukke opp, kan det naturligvis dra ut i tid.

– Vi har satt en kjernetid, og så ser vi det an, hvor mange som kommer og slike ting, sier Davidsen.

Prat og sjårr

– Dette er ingen forelesning eller noe slikt, vi skal sitte og prate og sjårre rundt bordet, sier Davidsen.

Han sier at han håper å kunne bli litt kjent med folk, høre deres synspunkter om ulike ting, og kanskje lære litt selv også.

– Jeg kommer til å snakke litt kvensk og finsk om en annen, slik at folk får hørt språket også, det er litt av målet. Og så håper vi at de som eventuelt fortsatt behersker det kvenske språket finner veien hit, sier han.


Inne på Halti er treet pyntet, og hele huset er klar for åpent hus og adventslørdag denne helga. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Man behøver imidlertid ikke beherske språket. Alle som er interessert er velkommen:

– Vi håper på flest mulig folk, enten de prater kvensk eller finsk, eller en plass midt i mellom, men også de som ikke kan noen av språkene. Det skal være en uformell prat rundt bordet, der man får anledning til å høre språket, og de som kan får gjerne bruke språket hvis de vil det, sier han.

– Det viktigste er at de som kommer er interessert, sier språkarbeideren.

Mange stedsnavn

I Nordreisa er det fortsatt mange kvenske stedsnavn og noen personnavn som brukes til daglig, til tross for at det ikke står like bra til med det kvenske språket som sådan.

Davidsen sier at det kan være aktuelle tema som kan være naturlig å sneie innom.

– Selv kan jeg ikke så mye om stedsnavn generelt, litt i Sørkjosen der jeg er vokst opp, men det er det. Så det kunne vært god lærdom for meg, sier han.

Godt formål

– Det blir kanskje litt servering også?

– Ja, nå er det slik at Røde kors skal ha kafé på Halti i forbindelse med Adventslørdagen. Vi ønsker selvsagt ikke å gå dem i næringa, heller tvert om, så de som deltar hos oss kan skrive opp det de handler i kafeen, og så skal kvenkultursenteret stå for det, sier Davidsen.

Inntektene Røde kors får denne dagen går til matkasser som de deler ut gratis til jul til personer som har behov for det.

Som kvensk språkarbeider med finsk som morsmål er han nysgjerrig på deg som har barndomsminner fra den tiden kvensk (reisafinsk) ble brukt i dagligtalen i Nordreisa og omegn. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Davidsen sier at kvenkultursenteret er spent foran kaffeslabberasen.

– Det er første gang på lang tid at vi gjør noe slikt, og nå som det skjer noe på huset passet det bra å ta opp denne ideen.

– Hvis det blir vellykket kan det hende vi spinner videre på det, avrunder Davidsen.