Drømmen er å kroke et eksemplar som veier nok til å kalles en storlaks. (Illustrasjonsfoto: Arne Hauge)

 

Altaelvas historie omfatter mye kvensk. Blant annet fiskemetoder, elvebåter og navn på fiskeplassene langs elva. Det går langt tilbake i tid, og nå fyller Alta laksefiskeri interessentskap 300 år.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«ALI feirer 300 år med markeringer gjennom hele 2025», meldes det fra organisasjonen som med solid hånd har styrt fisket i Altaelva inn i moderne tid.

Det var i 1725 at Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI) ble dannet, og 300-årsmarkeringen starter allerede nå i januar. De har fått laget ny og bedre hjemmeside (altaelva.no), hvor det gjennom hele året blir lagt ut mye fint som har med elva, laksen, fisket og organisasjonen å gjøre.

«Vi lover blant annet spennende intervjuer, historier og bilder. Mye av dette har aldri blitt publisert før. I tillegg vil hjemmesida inneholde nyheter og informasjon om alt det som skjer i og langs den fantastiske Altaelva», skriver de.

Innsamlingen av intervjuer, bilder og annet har tatt utgangspunkt i mange ulike kilder. En del hadde de allerede, etter at de for 24 år siden plasserte sin egen historie mellom to permer i boka «I Storlaksens rike – Historien om Alta Laksefiskeri Interessentskap».

«Vi har møtt mange spennende mennesker ved elvebredden. Vi nevner lokale laksefiskere, nasjonale laksefiskere og mange internasjonale laksefiskere. Som alle både elsker å fiske og å være på tur i Altaelva. At noen av de utlendingene faktisk sliter med å få sove før de drar til verdens beste lakseelv, det skal dere få både se og høre i filmene som er laget», kan ALI’s folk friste.

Men alt skal ikke handle om fiskerne, de har også fått laget innslag om de såkalte lakseenkene.

«De som alltid passer på hus og hjem for at «gubben» skal få dyrket sin lidenskap, som fisker eller som forvalter av elva. Og ja, vi kan love at ikke alle har vært like fornøyde. Eksempel på dette er et utsagn, da det stormet som verst: «For min del, så kunne Altaelva ha vært lagt i rør.»»

Et av hovedmålene med 300-årsmarkeringen, melder arrangøren, er likevel å takke eget lokalsamfunn. Folket i Alta som har bidratt til god elvekultur, tradisjoner og engasjement.