Trond Trosterud. (Arkivfoto: Liisa Koivulehto)

 

Språkforsker fra Tromsø kåret til årets «wikipedianer.»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Trond Trosterud er sentral for de tre norske Wikipedia, og i dag ble han hedret med den nasjonale bevegelsens ærespris», heter det i ei pressemelding fra Wikimedia Norge. Wikipedia omtaler seg selv som verdens største kunnskapsressurs, et nettbasert oppslagsverk som finnes i over 300 språkversjoner.

I det daglige arbeider Trond Trosterud ved Giellatekno, Universitetet i Tromsøs forskningsgruppe for samisk språkteknologi.

«På fritiden er han en av landets mest aktive bidragsytere på Wikipedia. […] Trond Trosterud har beriket oppslagsverket med et stort antall artikler om språk, særlig uralske språk», sier Marie Nicolaisen, styreleder i Wikimedia Norge, som altså deler ut denne prisen.

Trosterud omtales også som en viktig ressurs i internasjonalt arbeid. Opp gjennom årene har han gjort store eller små redigeringer på 60 av Wikimedia-bevegelsens wikier. En wiki er et nettsted hvor brukerne lager innholdet gjennom samskriving.

«Trond er en sjenerøs samarbeidspartner som spiller andre gode. Nå deltar han i et prosjekt som skal gjøre det enklere å redigere Wikipedia på verdens minoritetsspråk. Hans kompetanse på språkteknologi vil bidra til at folk som ikke har tilgang til pc, kan få sitt eget språks alfabet på mobil-tastaturet når de skriver på Wikipedia, sier styrelederen.

«Det er en glede for styret å tildele Trond prisen som Årets wikipedianer i 2022. Han er en uvurderlig ressurs for kunnskapsformidlingen på Wikipedia for alle de frivillige som på ulikt vis bidrar til oppslagsverket», sier hun.

Vi tar med at prisen ble tildelt nå i helgen, under Wikimedia Norges årsmøte på Deichman Bjørvika i Oslo.

Les også denne saken fra Ruijan Kaiku, der Trosterud tar til orde for rask innlæring av språk:

– Du vil ikke trekke ei tann i årevis