Lennart Jenssen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Han er en av svært få kvenskelever i dette landet, og har akkurat avlagt sin aller første kvensktentamen på ungdomsskolen. Nå er tiendeklassingen fra Kvænangen valgt inn som leder i Nord-Troms Unge Høyre. – Kan påvirke Høyres politikk nasjonalt, sier han.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg har alltid vært politisk engasjert, så når tidligere leder ikke tok gjenvalg og muligheten bød seg, så var jeg rask med å melde interesse for ledervervet. Det sier Lennart Jenssen (15) fra Naavuono/Kvænangen.

Den unge politikerspiren ble 1. februar i år valgt til ny leder i Nord-Troms Unge Høyre. I styret har han selskap av henholdsvis Jens Severin Giæver som nestleder og Mathilde Stabell som styremedlem.

Les også: Lennart sjekket ut kvenske arbeidsplasser

– I første omgang er mitt mål som leder å hjelpe til i den kommende valgkampen, og bidra til å farge kommunene i Nord-Troms blå, sier Jenssen.

En av få

Jenssen går på 10. trinn på Kvænangen barne- og ungdomsskole/Naavuonon lasten- ja nuortenkoulu, og er en av få elever i Norge som har kvensk på skolen. Til Ruijan Kaiku forteller han at han ganske nettopp har hatt sin aller første tentamen i faget.

– Det gikk egentlig veldig bra. Jeg skrev et par tekster på kvensk, som jeg ble veldig fornøyd med, sier han.

Brenner for det kvenske

I november skrev NRK kvääni om den da nyvalgte lederen for Senterungdommen, Andrine Hanssen-Seppola, som ville løfte kvensk inn i politikken gjennom sitt arbeid for partiet. Partiet vil blant annet løfte kvensk språk til nivå 3 i det europeiske språkcharteret og utrede om kvener skal gis urfolksstatus, meldte NRK kvääni.

– Vil Nord-Troms Unge Høyre engasjere seg for kvenske saker på denne måten, med deg som leder?

Les også: Troms og Finnmark Unge Høyre samlet seg rundt kvenske Vetle

– Vel, det står ingenting i veien for at det kan komme noe kvenpolitisk også fra vår side. Det kvenske er jo noe jeg brenner for, så man må kanskje kunne forvente det med meg som leder, sier den ferske lederen.

Kan påvirke

Jenssen forklarer at lokallaget har anledning til å påvirke politikken oppover i partisystemet – om så helt til toppen:

– Vi vil nok etter hvert, på møter og slikt, løfte saker opp til fylkeslaget vårt, Troms og Finnmark Unge Høyre. Senere kan vi ta det videre til Unge Høyre på landsbasis. På den måten kan saker og forslag fra oss faktisk ende opp med å påvirke Høyres politikk nasjonalt, sier Jenssen.


På Facebook har stortingspolitiker Erlend Svardal Bøe gratulert sin unge partifelle fra Nord-Troms med vervet. (Skjermbilde).