Ilja Sundelin og Sofie Kampen fra Kvenungdommen holdt innlegg da Alta Pride åpnet torsdag denne uken. (Foto: Rune Sundelin)

 

«Vi ser viktigheten i å skape et trygt rom for unge», sa Kvenungdommen i sin åpningstale under Alta Pride. Her kan du lese talen deres.

 

Vi er veldig stolte og glad for å bli husket på og invitert til en så viktig feiring som Alta Pride er. Vi kommer fra Kvenungdommen -Kvääninuoret som er en organisasjon for alle unge kvener mellom 15-35 år. I hovedsak jobber vi med kvensk kultur og rettigheter, men frihet og mangfold er en naturlig del av vårt arbeid.

Først og fremst vil vi starte med en liten fun fact: Visste dere at den aller første homoromanen publisert i Norge var skrevet av en kven? Romanen Odd Lyng ble gitt ut av Alf Martin Jæger i Han var også fra Alta, og romanen var den første norske romanen hvor hovedpersonens skeive legning var i fokus. Det kan du også høre mer om på UiT i morgen.

Som en organisasjon for minoritetsungdom er vi glade for å være med å feire pride denne uka i Alta. Likevel er arbeidet vi gjør resten av året minst like viktig. Vi ser viktigheten i å skape et trygt rom for unge, hvor man kan være seg selv og utforske sin egen identitet, både gjennom kultur, legning og språk. Selv om vi er en liten organisasjon merker vi at det vi gjør har effekt.

Vårt store prosjekt for tiden er en kvensk frasebok for ungdom som vil publiseres i desember. Under arbeidet har en av de største utfordringene vært å få på plass ord knyttet til pride og legning. Å være en minoritet kan være utfordrende, dette kjenner vi godt til. Vi har derfor brukt fraseboka som en mulighet til å se på hva som manglet av ord og begreper i det kvenske språket og finne ut hvordan vi kan utvide og utvikle det til et språk som passer i samfunnet som vi ønsker å leve i.

Her har vi engasjert andre kvenske aktører som Kvensk institutt og Kvensk språkting og andre interesserte for å få på plass formelle begreper som Kumma (KGumma), skeiv, epäbinäärinen – ikke-binær og Liikuva – flytende. Disse ordene er nå vedtatt formelt i språktinget, og er begreper som kan brukes med stolthet.

Den første hedersprisen fra Kvenungdommen -Kvääninuoret gikk til Elisabeth Stubberud i 2021 for blant annet å ha designet det kvenske prideflagget. Det har vist seg at det kvenske prideflagget har omså blitt enda mer populært enn det vanlige kvenske flagget, og vi er stolte når vi kan vise det frem, og aktivt bruke det på alle våre arrangementer. Vi synes det var spesielt fint at hun brukte kvenrosa på prideflagget fordi det ikke skal være nødvendig å velge eller tone ned deler av egen identitet, men heller være stolt over nyansene man faktisk består av, som skeiv kven, skeiv same, eller skeiv samisk kven.

Vi ser frem til Alta Pride, for å feire kjærligheten, rakkhaus ja ráhkisvuohta.

Takk for oss, ja hyvvää pridia.

«Vårt store prosjekt for tiden er en kvensk frasebok for ungdom.» (Foto: Rune Sundelin)