Vebjørn Sagedal skal være prest i gudstjenesten. (Foto: Bernhard Hienerwadel/Altaposten)

 

Som en del av feiringen av Kvenfolkets dag, inviterer Vebjørn Sagedal, Alta menighet og Alta Kvenforening/Alattion Kvääniseura til kvensk-norsk gudstjeneste i Alta førstkommende søndag.

 

Bernhard Hienerwadel/Altaposten

 

Kvenfolkets dag er 16. mars. Alta Kvenforening/Alattion Kvääniseura og Alta menighet har i rundt 15 til 20 år samarbeidet om en kvensk-norsk gudstjeneste på søndagen som ligger nærmest Kvenfolkets dag. I år har Alta Kvenforening/Alattion Kvääniseura faktisk lagt hele sitt program for Kvenfolkets dag til søndag 13. mars.

Det er Vebjørn Sagedal som skal være prest i gudstjenesten, som skal holdes i Elvebakken kirke klokka 11.00.

– I år som tidligere får vi Håkan Funck til å tolke det meste som skjer i gudstjenesten, sier Vebjørn.

I fokus for kirken

– Nord-Hålogaland bispedømme har fokus ikke bare på det samiske, men også på det kvenske. Kvensk-norske gudstjenester i forbindelse med Kvenfolkets dag har derfor vært fast innarbeidet både i Alta menighet og andre menigheter i en årrekke, sier Vebjørn.

– Skal det synges kvenske salmer?

– Vi har valgt ut salmer som finnes på begge språk. Så kan folk velge hvilket språk de vil synge på, svarer Vebjørn.

Håkan Funck snakker meänkieli flytende, og tar seg av tolkingen under gudstjenesten. (Foto: Arne Hauge)

Blant de finske salmene som skal synges i gudstjenesten, er «Armon lapset kaikki täälä», som i norsk oversettesle har fått tittelen «Born av nåden, høyr no alle». Salmen har lenge vært brukt i de læstadianske miljøene.

Interessant for en tilflytter

Vebjørn Sagedal har vært prest i Alta i halvannet år. Også i fjor var det han som forrettet den kvensk-norske gudstjenesten, sammen med Håkan Funck.

– Jeg kommer fra Vennesla ved Kristiansand og kunne ikke mye om kvenenes historie før jeg kom til Alta. Den er interessant og en viktig del av Alta. Gudstjenesten i fjor ble fin, og vi fikk gode tilbakemeldinger fra Alta Kvenforening/Alattion Kvääniseura. Den kanskje største utfordringen er å få altafolk til komme, sier 29-åringen.

Det blir enkel kirkekaffe etter gudstjenesten. Deretter fortsetter feiringen av Kvenfolkets dag på Alta museum.