KvääniÄänii, her avbildet under synging av salmesang minutt for minutt. Nå pakker de sangglade kvenene sine kofferter og legger ut på tur. (Arkivfoto: Åge Mellem)

 

KvääniÄänii er klar for prosjekttur. Ferden går langt sørover i landet.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Gjennom vårt treårige prosjekt Kväänin laulut ja virret – Kvenske sanger og salmer reiser vi rundt i landet for å gi et nytt publikum muligheten til å bli glad i den kvenske sangskatten, og straks er vi på tur til Østlandet for å gjennomføre både konsert, allsangkafé og gudstjeneste.

Det er Tove Raappana Reibo som sier dette i ei pressemelding fra førstemai-helga, hun er dirigent og administrator for det kvenske koret KvääniÄänii. Nylig vant forresten Raappana Reibo Kvensk språkpris, les mer i denne saken:

– Jeg er både stolt og ydmyk

Reisen finner sted i siste del av inneværende uke, fra torsdag 4. mai til søndag 7. mai. KvääniÄänii, bør det nevnes, er stadig det eneste kvenske koret i Norge. Et blandakor med rundt 20 medlemmer fra Alta i nord til Bardu i sør. Mer enn 70 ganger har de opptrådt, på gudstjenester, salmekvelder, julekonserter, slektstreff og festivaler. I tillegg har koret spilt inn plate og videoer, samt at de deltok med kvenske salmer i fjernsynsprogrammet «Salmeboka minutt for minutt.»

– Vi har i årenes løp jobbet med å samle musikk vi kan bruke, og vi har samarbeidet med mange eksterne kapasiteter innenfor kvensk sangtradisjon og kvensk kirkeliv, sier dirigenten. Hun sier at KvääniÄänii gjennom prosjektet har erfart at samarbeid med andre gir stort utbytte, og at de denne gangen har mange nye samarbeidspartnere.

– Vi ser virkelig fram til å møte de kvenske lokalforeningene i Oslo og Ytre Oslofjord, kirkesamfunnene Den finländska församlingen i Norge og Trefoldighetskirken samt musikerne Trygve Beddari, Alexander Lindbäck, Jørun Bøgestad og Frode Thorjussen.

– Samtidig gleder vi oss til å møte et nytt publikum og gi dem muligheten til å bli kjent med kvenske sanger og salmer. Vi mener at dette prosjektet vil gi økt stolthet over egen kultur og historie og styrke den kvenske bevisstheten i kirke og samfunn, avrunder Raappana Reibo.

Vi tar med at koret skal opptre på Drammens teater på fredag, på Nynorskens hus i Oslo på lørdag, og på kvensk/finsk gudstjeneste i Trefoldighetskirken på søndag.