Astrid Serine Hoel like i etterkant av Buffy By-premieren den 26. oktober 2023. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Danser, skuespiller og koreograf Astrid Serine Hoel er stadig synlig og involvert i den kvenske teater- og scenekunstsatsingen her til lands.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

De kvenske anene fra Kallijoki/Skallelv later til å ha innhentet yrkeskarrieren til Astrid Serine Hoel (29). Det er nemlig ikke så rent få kvenske sceneopplegg hun har vært involvert i de senere årene.

I 2019 og 2021 gjorde hun for eksempel henholdsvis forestillingene «Merenneidon helmet» og «Nordens krokodille» sammen med blant andre Anne Margareth Nilsen og Trygve Beddari.

Da Kvääniteatteri hadde urpremiere på «Näkymätön kansa – Det usynlige folket» i september 2022, gjorde hun sin Kvääniteatteri-debut. Senere samme høst var hun kventeaterets utsending i samproduksjonen «Pohjonen-Davvi-Nord» sammen med Tornedalsteateret.


Anne Margareth Nilsen, Trygve Beddari og Astrid Serine Hoel gjorde forestillinga «Merenneidon helmet» sammen i 2019. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

For ett år siden ble det klart at Hoel var blitt ansatt hos Kvääniteatteri.

I juni 2023 hadde Hoel premiere på danseforestillinga «Karhutanssi» (bjørnedans) under Festspillene i Nord-Norge, en forestilling produsert og koreografert av henne, med Kvääniteatteri og Festspillene som co-produsenter.

Les også: Tar bjørnedans til Festspillene

Og da Kvääniteatteri presenterte «Buffy By»-planene var Hoel på nytt en del av scenebesetningen, nærmere bestemt i hovedrollen som 12 år gamle Buffy.

Hoel har også vært involvert i en rekke andre forestillinger de siste årene utover det som er nevnt her.

I Ruijan Kaikus artikkelserie Joulupraati (juleprat) røper hun overfor våre lesere, som også får bli litt bedre kjent med henne privat, at hun skal være skuespiller i den nye forestillingen til Kvääniteatteri som kommer i 2024:


Astrid Serine Hoel. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Navn: Astrid Serine Hoel
Alder: 29
Sivilstatus: Singel
Bosted: Ruija
Yrke: Danser, skuespiller og koreograf

– Hva er jula for deg?

– Familie og venner

– Hvordan feiret du jul i år?

– I Kallijoki/Skallelv sammen med familie.

– Hva spiser du helst til julemiddag?

– I år spiste vi rype på julaften, men vi har også spist det meste av annen julemat i løpet av jula.

– Har du en spesiell eller viktig juletradisjon?

– Jeg synes det er morsomt at omtrent alle vi besøker i jula serverer suksessterte. Jeg er veldig glad i den kaken, så det passer meg veldig bra.

– Hva kommer du til å huske aller best fra 2023?

– Det var veldig stort for meg at Kvääniteatteri og Festspillene i Nord-Norge hadde troen på danseforestillingen «Karhutanssi» som jeg koreograferte, og at de derfor valgte å stille som co-produsenter av forestillingen.

Hoel (i midten) i rollen som Buffy By, jenta som Ingeborg Arvola har tryllet fram i form av sin barnebok-trilogi med samme navn. Her med bestemor Olava og broren Bobby, spilt av henholdsvis Ellen Zahl Jonassen og Kristoffer Egset. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Det var også veldig stas å få spille Buffy i Kvääniteatteri sin forestilling «Buffy By» av Lene Kongsvik Johansen, basert på boka til Ingeborg Arvola.

Les også: Urpremieren: – Det var helt perfekt

– Jeg kommer også til å huske reisen jeg har hatt sammen med Siivet filmproduksjoner for å lete etter dansetradisjoner i Ruija og resten av Meänmaa. Jeg kan røpe at det blir til en dokumentarfilm som kommer på NRK i 2024. Jeg var også så heldig å få være stemmeskuespiller i tidenes første kvenske animasjonsfilm «Kivikylä» som er produsert av Siivet, og som også skal bli vist på NRK til neste år.

– Årets kvenske opptur for deg?

– Det har heldigvis vært mange oppturer. Jeg vil trekke frem både «Norge lytter» og at Kvääniteatteri kom inn på statsbudsjettet.

– Årets kvenske nedtur?

– At individuell opplæring i kvensk for kvenske barn over hele landet ikke ble inkludert i den nye opplæringsloven.

– Har du vært på noen kvenske festivitaser / tilstelninger i 2023?

– Jeg har vært på den kvenske minifestivalen Kallijoen ääni/Lyden av Skallelv, noe som kan anbefales.

– Vil også trekke frem at Festspillene i Nord-Norge var flinke til å løfte det kvenske i sin festival i år. Det var urpremiere på to kvenske forestillinger «Karhutanssi» og «Matka», Åsne Kummeneje Mellem hadde utstilling av sin kunst med fokus på det kvenske, i tillegg til at det kvenske ble løftet frem i debatter og kunstnersamtaler i løpet av festivalen.

– Har du et favorittord eller frase på kvensk?

– «Vaimovoima.»

– Har du en kvensk favorittbok eller favorittsang?

– Her vil jeg anbefale å sjekke ut Klara Pasma. Hun er en av få unge artister som skriver på meänkieli, så da vil jeg velge hennes låt «Pikku piika.»


Astrid Serine Hoel (til høyre) ved siden av kusina Hilja Huru og andre familiemedlemmer under Kallijoen ääni/Lyden av Skallelv. (Kuva: Monica Milch Gebhardt)

– Er det noen kommuner, institusjoner, organisasjoner eller personer som imponerer eller motiverer deg litt ekstra når det kommer til det kvenske, og hvorfor?

– Å, det er så mange jeg kan trekke frem. Vil blant annet trekke frem Frank Jørstad og Inger Birkelund for alt de får til med Kvääniteatteri. Annstein Mikkelsen for alt han får til med Siivet. Min kusine Hilja Huru, som er tidligere leder for Norske Kveners Forbund, fordi hun alltid er en god og klok støttespiller og fordi hun er grunnen til at jeg ble så inspirert til å jobbe med kvensk kultur.

– Videre vil jeg trekke frem Villen Yttregaard Jokobsen, som var den yngste som leste under «Norge lytter», fordi hun er så tydelig i kampen for det kvenske og viser det frem til barn og unge. Det er viktig med unge stemmer.

– Har du noen nyttårsforsett?

– Jeg vil lære nye ting, oppleve nye plasser og ha det så mye gøy som mulig.

– Hva er din formening om nyttårsraketter?

– Jeg tenker at det skremmer så mye av dyrelivet at vi kunne vært uten privat oppskyting.


Senhøsten 2022 var Hoel på «Pohjonen-Davvi-Nord»-turné i Nord-Sverige, Nord-Finland og Nord-Norge. Fra venstre ser vi Anton Hennix Raukola, Emma Elliane Oskal Valkeapää, Astrid Serine Hoel, Atte Hänninen, Titta Court, Isidor Abdelkader og Erling Fredriksson. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Har du noen håp for kvensaka i 2024?

– At retten til medbestemmelse for kvener skal styrkes, slik Sannhets- og forsoningskommisjonen har trukket frem i rapporten, og at det bevilges mer penger til kvensk kunst og kultur.

– Har du planer om å gjøre noe / bidra på noen måter for kvensaka det kommende året?

– Jeg vil bidra til å løfte kvensk kunst, kultur og språk gjennom teater, dans og film. Jeg er blant annet så heldig at jeg skal være skuespiller i den nye forestillingen til Kvääniteatteri, «Laulu Nuorasta – Sangen fra Rotsund», som vi begynner å jobbe med nå rett over nyttår.