Nils-Einar Ørnebakk i forbindelse med sommerens rapportopplesing på Nationaltheatret i Oslo. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Lokker med navn som Ragnhild Krüger, Eira Söderholm, Geir Johan Nilsen, Ingeborg Arvola og Åse Wetås.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg tror vi har fått på plass et bra program, og vi er godt fornøyd med de innslagene som står på lista.

Det sier leder i Kven Østlandet, skibotsværingen Nils-Einar Ørnebakk, i forkant av foreningas nær forestående markering av sitt 20-årsjubileum.

I forbindelse med jubileet ønsker de velkommen til språk- og litteraturdag på Litteraturhuset i Oslo den 25. november, med et tettpakket program som strekker seg fra klokken 13.00 til 19.30.

– Dette er en fin anledning for folk til å komme og høre mer om det kvenske, og ikke minst høre kvensk litteratur lest på kvensk, sier Ørnebakk.

Variert og fyldig program

Programmet starter med musikalsk innslag ved Ragnhild Margrethe Taranger Krüger og Vibeke Heiberg Knagenhjelm, før leder i østlandsforeninga, Nils-Einar Ørnebakk ønsker velkommen.

Dernest skal Eira Söderholm holde et foredrag om Alf Nilssen-Børsskog, mannen som skrev den aller første romanen på kvensk. Samt at Söderholm skal samt snakke om utvikling av kvensk skriftspråk, grammatikken og ordboken.

Etter foredraget blir det kaffepause og loddsalg, før samfunnsdebattant Sanna Sarromaa skal se nærmere på, med det arrangøren opplyser å være et «skråblikk», om kvensk er et eget språk eller en finsk dialekt.

Geir Johan Harila Nilsen følger på med opplesing av kvensk poesi, når han leser dikt av nevnte Alf Nilsen-Børsskog.

Deretter er det duket for paneldebatt med identitetstap som tema, dette ved Ragnhild Margrethe Taranger Krüger, Grue-ordfører Rune Grenberg og den suksessrike forfatteren Ingeborg Arvola.


Den kvenske suksessforfatteren Ingeborg Arvola, som var nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2023, deltar i paneldebatten om identitetstap. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Direktør i Språkrådet, Åse Wetås, skal så få ordet sammen med en ikke-navngitt representant fra Kulturdepartementet. De spør seg: Kan det kvenske språket, som er kritisk truet, reddes?

Nå er klokken blitt 17.15 og tid for en times matpause. Kven Østlandet skriver i programmet at de anbefaler Litteraturhusets kafé.

Når folk er tilbake timen senere, er det duket for allsang og/eller musikalske innslag. Så skal forannevnte multikunstner Ragnhild Krüger holde en digital presentasjon av egen kunst, fulgt av en halvtimes hyggelig samvær.

Fra egen lomme

Nils-Einar Ørnebakk sier til Ruijan Kaiku at han ikke vil trekke fram noen framfor noen andre, fordi hele programmet er bra. Kostnaden for gildet tar foreninga av egen lomme, i tillegg til de billettinntektene som arrangementet måtte innbringe, opplyser han.

– Det har vært vanskelig å få dette finansiert på andre måter, sier foreningslederen.


Forfatteren bak «Kvensk grammatikk» og tidligere førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet, Eira Söderholm, holder foredrag om det kvenske skriftsspråkets utvikling. (Kuva: Arne Hauge)

Kven Østlandet har sørget for bordplass til om lag 40 personer og Ørnebakk sier at det til nå ser bra ut med besøkende. Og til tross for at påmeldingsfristen gikk ut 17. november, er det fortsatt mulig å få tak i billetter:

– Vi har satt en påmeldingsfrist og sagt at det er bindende påmelding. Det handler om kafeen og det å kjenne til litt på interessen. Men så lenge vi har ledige plasser vil det være anledning å kjøpe billett i døren også, avrunder Ørnebakk.