Arrangørene Kristin Nicolaysen og Monica Michelsen gleder seg over et godt utvalg artister og aktiviteter til minifestivalen Lyden av Skallelv. (Foto: Kristine Jonas)

 

6. og 7. august braker det løs i Skallelv med innslag for hele familien. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Kallijoen Ääni – Lyden av Skallelv er en såkalt «minifestival» arrangert for første gang for to år siden i 2019. Målet med den lille festivalen er å fremme kvensk bevissthet og identitet i og rundt den lille kvenske bygda.

Kvenske salmer og kjærlighetssanger står i sentrum når Kristin Mellem og Bjørn Andor Drage inviterer til kirkekonsert under årets festival Lyden av Skallelv. (Foto: Eili Bråstad Johannessen)

– Også er det jo på den fineste tiden av sommeren, sier medarrangør Monica Michelsen.

Sammen med Michelsen står Kristin Nicolaysen og Hilja Lisa Huru for arrangeringen av årets festival.

Se hele programmet for festivalen lenger ned i saken!

Startet med kvenske navn i elva

Tanken om en egen festival for lille Skallelv begynte på mange måter med en tilfeldighet. Kristin Nicolaysen forteller at hun møtte Hilja, som var daværende leder i Norske kveners forbund (NKF) på et seminar, hvor det ble til prat om den lille plassen begge hadde tilknytning til. Ideen om en festival, som Hilja og Monica hadde snakket om sommeren før, kom opp. Pappaen til Hilja, Helge Huru, og svigerfaren til Kristin, Egil Sundelin, hadde lenge hatt tanker om å arrangere en vandring med tittelen «Kala ja sana – Fisk og fortellinger» med fortellinger om og langs elva i Skallelv. Med det som første arrangement på ideblokken tok de sjansen på å starte arbeidet med en festival i lille Kallijoki.

Festivalkunstner Meri Nikula skal holde lydworkshop for barna under Lyden av Skallelv. (Foto: Jari Mäntylä)

– Vi ble faktisk bare enig om at vi vil starte festival så satt vi oss ned sammen å begynte å planlegge. Skallelv fortjente en egen festival, sier Michelsen.

Les også: Viste stolthet over bygdas kvenske historie

En festival passende for Skallelv

Planen er at de tre damene skal arrangere festivalen hvert andre år, med ulike innslag og gjester som passer hele familien. I år vil festivalen ha alt fra kulturinnslag, historie, mat, barneteater, kunst og musikk. Likevel er de forsiktig med å ha for store planer for den lille bygda.

– Vi kaller det en minifestival fordi vi ikke har lyst at den skal bli så giga. Den må passe til bygda, påpeker Nicolaysen, og legger til:

– Jeg tenker på Skallelv som et utrolig fredelig og flott sted å komme til så det er også godt at festivalen tar vare på den freden og roen med at det ikke er noe heseblesende program. Man har tid mellom tingene å treffe folk og du rekker det som finnes hvis du vil.

Musikkteaterforestillingen «Nordens krokodille» vil være en av mange spennende ting å se på årets festival i Skallelv. (Foto: Lars Opstad)

Dette ble også en sentral del av planleggingen og tankene bak den lille festivalen. I tillegg legger de vekt på at de ville ha arrangement både store og små kunne delta på, og ikke minst utnytte det beste Skallelv har å by på.

– Festivalen er for både de i og fra Skallelv, men alle i områdene rundt som måtte være nysgjerrig er også hjertelig velkommen, sier Monica Michelsen.

Mye spennende i årets program 

Som en liten plass med en sterk kvensk/norsk-finsk kulturell tilstedeværelse har dette også blitt en naturlig del av festivalens innhold. En av årets gjester er blant annet «kvenkokken» Stig Arnt Arvola, som vil stå for matservering på festivalens andre dag. På kvelden vil man kunne få meg seg en av festivalens høydepunkter, nemlig en sommerkonsert i Skallelv kirke med musiker Kristin Mellem og komponist og organist Bjørn Andor Drage.

For de minste vil det være mulig å delta på workshop med den finske vokalkunstneren Meri Nikula og se teaterstykket Nordens krokodille. Teaterstykket handler om naturens kraft, inspirert av den kvenske, skogfinske, samiske, karelske og norrøne kulturarven.

– Vi er klar for Lyden av Skallelv 2021, og håper alle som har mulighet tar seg en tur innom, oppfordrer Michelsen.

Selveste «kvenkokken» Stig Arnt Arvola er en av flere som vil være å møte på minifestivalen. (Foto: Privat)

 

Minifestivalens program:

Fredag 6. August
15.00 Barneforestilling på Grendehuset Nordens krokodille med Trygve Beddari, Anne Margaret Nilsen og Astrid Serine Hoel.

17.00 Utstillingsåpning «Skallelv i skala, ingen vinkler er rette» med Irene Rasmussen i den gamle butikken (Kylä 39), og utstilling med Sonja Siltala sine fotografier «Siste skritt» i Skallelv kirke.

19.00 Festivalen åpner på Grendehuset. Visning av bestillingsverket «Lyden av Skallelv 2019», en film av Kristin Nicolaysen og introduksjon av ny festivalkunstner som er vokalkunstner Meri Nikula.

20.00 Vin og viten spesial med UiT. Paulaharjus Kvenene – et folk ved ishavet og fortellinger om slekter i Skallelv med prof.emeritus Einar.

Lørdag 7. august
11.00 Vandring: Savi ja sana – Leire og ord. Oppmøte ved Grendehuset

12.00 Kafe og matservering med kvenkokken Stig Arvola på Grendehuset utover dagen.

13.00 Lørdagsuniversitet spesial på grendehuset: Kvenarkivet – på sporet av den tapte samtid, med Lena Aarekol, Direktør for Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag.

14.30 Barneaktivitet: Lydworkshop med festivalkunstner Meri Nikula, oppmøte i Skallelv kirke.

18.00 Matkalaulut: Kvenske sanger på reisen. Sommerkonsert i Skallelv kirke med musiker Kristin Mellem og komponist og organist Bjørn Andor Drage

20.00 Juhla – utefästi! Avslutningsfest med musikalsk innslag med duoen Beddari Nilsen m.fl. Vi fyrer opp bålpanner, ta med noe å sitte på!