Egil Sundelin og Helge Huru tok med deltakerne på Lyden av Skallelv på en tur langs elva for å snakke om dens betydning for bygda gjennom generasjoner.
KUVA LYDEN AV SKALLELV

 

– Jeg føler at målet vårt med å fremme kvensk bevissthet og identitet lyktes, sier Monica Michelsen etter at den nye kvenske festivalen Lyden av Skallelv – Kallijoen Ääni ble gjennomført sist helg.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Knappe to måneder etter at Kvenfestivalen ble arrangert i Vadsø for aller første gang, slo «nabo-bygda» Skallelv denne helga til med festivalen Kallijoen Ääni, Lyden av Skallelv. Også dette er en festival med sterkt kvensk fokus.

– Et av våre ønsker med festivalen var å bryte tabuer rundt det kvenske, og i stedet vise stolthet over språket, kulturen og tilhørigheta, sier arrangør Monica Michelsen.

Har drømt om dette lenge

For Michelsen har det lenge vært en drøm å få til en egen festival i hjembygda.
– Det har vært overveldende rett og slett, og jeg føler at det var en suksess, smiler hun, og røper at hun på forhånd egentlig ikke hadde trodd det skulle komme så mange mennesker ut til havgapet mellom Vardø og Vadsø som det faktisk gjorde.
– Det var mye folk, samtidig ble det så koselig, intimt og nært som vi hadde håpet på, sier hun.

Christina Strige fortalte under historiekvelden om hvordan hun opplevde det å oppdage at hennes mor kunne snakke kvensk/finsk. KUVA Monica Michelsen

Sterke historier
Fredag kveld ble det faktisk så intimt og koselig under qvænbryggsmakingen og fortellerkvelden at bygdehuset nærmest fikk sauna-temperatur.
– Det er nok lenge siden det har vært så mange samlet der, og etter hvert måtte vi ta pauser for å lufte lokalet, ler Monica som kan fortelle om en usedvanlig fin kveld med mange rørende historier.
– For mange er det kvenske et følsomt tema, men jeg håper at vi gjennom festivalen har fått flere til å føle mer stolthet over sin kvenske tilhørighet, sier hun.
Spesielt en av historiene som ble fortalt den kvelden gjorde inntrykk på henne.
– En ung dame fortalte at hun ikke hadde opplevd at moren hadde snakket kvensk eller finsk før de en gang var på ferie i Finland. Hun visste ikke engang at mora kunne språket før de overhørte noen finlendere snakke stygt om nordmenn, og moren satte de på plass på finsk, forteller hun.

Innholdsrik lørdag
Lørdag guidet Egil Sundelin og Helge Huru festivaldeltakere langs elva og snakket om dens betydning for livet i bygda.

– Før i tiden hadde man et system for hvordan man fordelte fangsten mellom alle i bygda, også de som ikke hadde mulighet til å fiske selv. Elva var også en samlingsplass og ikke minst en viktig arena for det kvenske språket, sier Monica.

Selv om været lørdagen ikke var spesielt varmt, møtte overraskende mange møtte opp til grilling og leking på stranda. Språksenteret hadde lekne opplegg på kvensk, og bygdelaget stilte med grill og bål. På bygdehuset ble det servert rykende varm laksesuppe dagen lang, og vaffelpressa gikk for fullt. Litt senere samlet store og små seg også her for å få med seg eventyrforestillingen om Havruas perler, Mereneidon helmet, og senere en konsert med duoen Beddari Nilsen.

– Det var veldig godt å ha Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen med på festivalen. I tillegg til forestilling og den oppsatte konserten, delte de historier på fortellerkvelden og hadde impulsive minikonserter gjennom hele helga. De sklei godt inn og var med på å gjøre festivalen fantastisk, skryter Michelsen.

Monica Michelsen, Kristin Nicolaysen og Hilja Huru som sto bak minifestivalen Lyden av Skallelv som så dagens lyd og lys første helga i august. Kuva Heidi Nilima Monsen

Fikk mersmak
Kommende uke skal Monica sette seg ned sammen med medarrangørene Kristin Nicolaysen og Hilja Huru for å evaluere Kallijoen Ääni, og vurdere om det blir ny festival neste år.

– Vi må nok lande litt før vi eventuelt planlegger ny festival, men vi føler at Lyden av Skallelv ble så godt tatt i mot at det ga mersmak. Det har ihvertfall vært utrolig godt å ha Hilja og Kristin med på laget, sier hun.

 

Les også: Skapte lyden av Skallelv i hvalbein

 

Hele bygda ble satt i sving. Her tegner Nina Nordli Becker og Lisa Relling Michelsen (begge 15 år) plakater til festivalen. KUVA LYDEN AV SKALLELV

Beddari Nilsen skapte magisk stemning med sin musikk og tilstedeværelse under festivalen. KUVA LYDEN AV SKALLELV

Astrid Serine Hoel som havfrue i «Merenneidon helmet – Havfruas perler.»
KUVA: LYDEN AV SKALLELV

Astrid Serine Hoel og Beddari Nilsen engasjerte den yngre delen av publikum under eventyrforestillingen «Merenneidon helmet – Havfruas perler.»
KUVA: LYDEN AV SKALLELV

Kristin Nicolaysen rørte mange med sitt prosjekt «Isa og Aftenstjernen». Her sammen med Hilja Huru. KUVA LYDEN AV SKALLELV

June Sommer Strask snakket om mystikk i Finnmark. KUVA Lyden av Skallelv

Store og små fikk ta del i eventyrforestillingen Havfruas perler. KUVA LYDEN AV SKALLELV

Ølsmaking av Qvænbrygg med fraser på kvensk. KUVA RUNE SUNDELIN

De tre arrangørene av Lyden av Skallelv: Kristin Nicolaysen, Monica Michelsen og Hilja Huru. KUVA RUNE SUNDELIN