Yykeänperäläinen Vebjørn Vinjar Karvonen tullee uusi Kvääninuorten johtaja. (Kuva: Privaatti)

 

Påtroppende leder for Kvenungdommen vil utfordre ungdomsorganisasjonen på enda tydeligere politisk retning og på å bli mer lydhør i den offentlige debatten. Han mener tidspunktet kan være gunstig.

 

Frank Halvorsen/Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Det blir okei å ta over stafettpinnen.

Det sier Vebjørn Vinjar Karvonen som, etter alle solemerker, er påtroppende leder i Kvääninuoret – Kvenungdommen etter at Kristine Jonas nylig meldte at hun valgte å trekke seg.

Les også: Trekker seg: – Mangler det nødvendige overskuddet

Karvonen, som har vært nestleder under Jonas, kan fortelle om et veldig godt samarbeid og en organisasjon som har vært strukturert knyttet til organisering og internstruktur.

– Ble du overrasket over at Jonas valgte å trekke seg og at du seilte opp som ny leder?

– Det kan jeg ikke si. Vi har jo hatt dialog rundt det, og hun hadde gitt signaler om at hun måtte prioritere andre ting. Og så er det jo slik at etter et årsmøte kan man få nye roller, og hvis noen trekker seg så må noen andre ta over. Som nestleder var det naturlig å rykke opp, sier han.

Et konstituerende møte står nå på trappene for den kvenske ungdomsorganisasjonen, som har om lag 200 medlemmer, og Karvonen bekrefter overfor Ruijan Kaiku at han er klar til å ta ledervervet.

Han har også gjort seg noen tanker rundt framtiden:

Tydeligere agenda

– På møtet får vi prøve å finne ut av hva som skal være vår nye rolle, etter en ny strukturering og med ny leder. Jeg har kanskje lyst til at vi skal peke oss inn på en mer politisk retning, hvis vi tør det, sier skibotsværingen.

Les også: Karvonen gjest i Praatikas-studio

Karvonen spør seg om Kvääninuoret tør å ha noen politiske standpunkter, kanskje et slags program for denne perioden, som også kan overføres til framtidige styrer.

– Har ikke Kvääninuoret drevet med politikk?

– Egentlig er alt vi foretar oss politikk. Men det jeg tenker på er en enda tydeligere politisk agenda, sier han.

–  Vi har kanskje ikke deltatt så mye i den offentlige debatten. Vi har fokusert mer på å være et forum for kvensk ungdom og skape møteplasser, og ikke minst at vi som er med skal ha et sted å utforske den kvenske identiteten og møte nye kvener.

«Ja takk, begge deler»

– Men vi som sitter i styret kan gjerne se på hvilke ambisjoner vi har og om vi har lyst til å engasjere oss mer i den offentlige debatten og ta noen tøffere standpunkter, sier Karvonen.

Den påtroppende lederen sier at det, i prosessen etter rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen, kan være mer gunstig for Kvääninuoret å ta noen tøffere standpunkter. Ha en tydeligere stemme for kvensk ungdom blant annet i møte med politikere. Han er imidlertid klar på at han det må være «Ja takk, begge deler»:

– Det må ikke bli sånn at kvensk ungdom som ønsker å utforske sine kvenske røtter og sin identitet i Kvääninuoret skal bli presset inn i et politisk spill fra dag én. Men vi skal se på om Kvenungdommen kan prioritere politikk også, i tillegg til det vi ellers gjør, avslutter Karvonen.