Selveste Kippari, i Terje Aronsens skikkelse, var med åpningen av festivalen. Han holdt et flammende innlegg hvor han blant annet påpekte viktigheten av å beholde skolen i Børselv. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Selveste Kippari, i Terje Aronsens skikkelse, var med åpningen av Kipparifestivalen. Han holdt et flammende innlegg hvor han blant annet påpekte viktigheten av å beholde skolen i Børselv. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

 

Gamle Kippari oppfordrer børselvværingene til å stå på for å opprettholde skolen og sykehjemmet i bygda si.

Selveste Samuel Samuelsen Kippari fra Kipparigården i Övertornio, i etterkommer Terje Aronsens skikkelse, kom med flere dagsaktuelle formaninger til politikerne på kvenenes vegne under åpningen av årets Kipparifestival i Børselv.
– Mørke og svarte skyer ligger nå over vår elskede bygd. Men kjære etterkommere, ikke gi opp! Bevar historien, språket og kulturen, og gjennom den -bygda, oppfordret han.

Bevar skolen!
Det er tydelig at gamle Kippari følger nøye med på det som skjer i hjembygda si. Spesielt nedleggelsen av skolen opprører han.
– Jeg var ikke mer her på jorda da vi fikk den første skolen her i 1861. Og nå med sorg så hører jeg at den legges ned. Ka svartens verk er det? Vi var kloke folk da vi levde her, men det nåværende mennesket kan ikke ha vett i det hele tatt som gjør slikt! Jeg har et råd til dere børselvværinger: Ikke send barna til andre steder for å gå på skole! Mine etterkommere, børselvbarnan, skal gå på skole i sin egen hjembygd hvor vi har vår egen kultur og språk! tordnet han.
Kippari kan røpe at han ikke er ubevandret med Norges lover.
– Jeg har lest norsk lov. Minoritetsloven. Den er klar som blekk. Det de nåværende politikerne har gjort er ulovlig. Ulovlig! De har ikke lov, ikke i det hele tatt, til å vedta noe som forverrer minoritetbarnas situasjon. Punktum. Det kan man lese i minoritetsloven, sa han.

Klar oppfordring før valget
Også situasjonen tilknyttet aldershjemmet Solbrått opprører bygdas første fastboende kven.
– Jeg har også forstått det slik at deres kommune ikke vil kjøpe boplass til eldre mennesker på Solbrått. Hva slags vett er det at de i stedet vil kjøpe boplasser som er dobbelt så dyre inne i Lakselv? På Solbrått får de høre sitt eget språk. Jeg vet sjøl hvor viktig det er å høre sitt eget morsmål i livets sluttfase. Jeg har jo opplevd det sjøl, sa han.
Kippari kom med en klar oppfordring i forkant av høstens kommunevalg.
– Dere har jo valg nå i høst, og jeg må jo si til dere så klart som jeg greier: Velg folk inn i kommunestyret som forstå disse enkle, men viktige tingene, sa han og oppfordret sine etterkommere, børselvværingene, til å fortsette å kjempe.

Slåss for språket!
Det er tydelig at gamle Kippari har en stor kjærlighet for sin hjembygd i Porsangerfjorden. Men også den kvenske kulturen, og ikke minst språket engasjerer han.
– Det var bra at kvenene ble anerkjent som minoritet for 16 år siden, men det skulle jo ha skjedd for lenge siden! Det er jo merkelig at vårt gamle kjære språk først ble eget språk for ti år siden. Jeg forstår det også slik at den norske stat ikke heller har gitt full status til det kvenske språket. Det er utrolig at det bare ligger på nivå to ikke på nivå tre. Ikke gi opp! Men sloss til dere får det på det høyeste nivået. Æ støtter dokker! sa han.