Vadsøordfører Hans-Jacob Bønå er stolt over at det skjer mye på kvenfronten i Vadsø for tiden. Foto: Heidi Nilima Monsen

 

Vadsøordføreren er glad for at det skjer mye på kvenfronten i kommunen nå, og han håper Kväänifestivaali er kommet for å bli.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

Vadsøordfører Hans-Jacob Bønå er veldig stolt over det byen får til på kvenfronten for tida.

– Det skjer jo utrolig mye spennende på kvenområdet her nå. Kvenfestivalen er et flott privat initiativ, og jeg opplever at det har vært veldig mye positiv engasjement rundt dette, og at det er mange som har villet bidra. Det er veldig viktig for byen å ha en slik festival, og det er med på å understøtte det Vadsø er blitt forbundet med de siste 200 årene; nemlig det kvenske og innvandrerhistorien vi har her. Jeg syns en slik festival er en fin måte å løfte det her fram på, og gjøre historien vår enda mer kjent, sier ordføreren som håper at Vadsø Kvenfestival er kommet for å bli, sier ordføreren da vi møter han på havna før arrangementet «Trekk en kven» lørdag.

– Det har vært flott feststemning her helt fra onsdag av med mange gode arrangementer, og jeg oppfatter at folk syns at dette er en flott greie, smiler han.

Bønå trekker også stolt fram det som skjer i forbindelse med Ruija kvenmuseum.

– Vi har jo nå fått ikke mindre enn 10 millioner kroner til planlegging av utvidelse av kvenmuseet slik at det blir nasjonalt ansvarsmuseum for den kvenske minoriteten. Og neste år får vi 33 millioner kroner fra staten for å gjøre de fysiske byggearbeidene med museet. I tillegg har vi fått midler til å etablere kvensk språksenter. Så det skjer veldig mye bra for kvenene her i Vadsø nå, sier han.

 

Ruija kvenmuseum i Vadsø har fått titalls millioner for å bli nasjonalt museum for kvener. Foto: Heidi Nilima Monsen