Det kvenske flagget blafret i vinden foran det gamle rådhuset i Bergen (Foto: Tale Igeland Eilertsen)

 

Kvenfolkets dag ble markert med flagg, suppe og foredrag. 

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Feiringen av Kvenfolkets dag i Bergen startet med flagging utenfor det gamle rådhuset. Flagget var ikke oppe før i 10-tiden, men fra den tid så blafret det fint i vinden sammen med det norske flagget. Det kvenske flagget var også synlig ved Universitetet i Bergen, både ved universitetsmuseet, og utenfor noen av fakultetene.

Mathilde, Ellen, Lilliann, Katarina, Tale og Solbjørg fikk servert kjøttsuppe hjemme hos sistnevnte. (Foto: Tale Eilertsen)

Solbjørg Marjala inviterte gruppen Kvener i Vestland til kjøttsuppe hjemme hos seg, og Ruijan Kaiku ble med.

Her ble det delt masse historier om opphav, og hvordan man har kommet i kontakt med sine kvenske røtter. Flere deler både samisk og kvensk bakgrunn, og samtlige kan fortelle at de har blitt bevisst på sin kvenske bakgrunn i den senere tid.

Det ble også delt oppskrifter på kvensk mat, blant annet kvensk tekake som Lilliann hadde tatt med seg, og som vi alle fikk gleden av å smake på. I år var første gang dagen ble feiret for flere av oss, og folk takket Solbjørg for initiativet og særlig for god mat og godt selskap. Vi fikk med andre ord både kulturelt og faglig påfyll med god middag før vi dro videre til Christies gate for å høre på foredrag med Henrik Madsen fra Kvenungdommen.

Petter og Kine sier de lærte masse på foredrag om kvensk kultur. (Foto: Tale Eilertsen)

Foredraget om kvensk kultur var satt i gang på initiativ av kursholdere i Amnesty. Det var kommet fram at det er en generell mangel på kunnskap om våre nasjonale minoriteter.

Folk omtalte foredraget som meget lærerikt, og det virket som alle i publikum tok til seg kunnskap de ikke satt inne med fra før. I salen satt det blant annet to studenter som så vidt hadde hørt om kvenfolket før.

– Jeg kunne veldig lite fra før, jeg var vel en av de som antok det hadde noe med samer å gjøre, forteller studenten Kine.

– Ja, egentlig samme her, sier Petter som står ved siden av.

Kine og Petter hadde blitt tipset om foredraget, og synes det er spennende og viktig å lære mer om minoriteter.

– Jeg har lært å være mer åpen ovenfor kvener, og har fått mer generell kunnskap om dem, sier Kine.

– Jeg har fått litt mer historisk kontekstualisering, og skjønner litt mer hva de jobber for og i mot, sier Petter til slutt.

Kvenfolkets dag i Bergen var med andre ord både kulturell, faglig og mettende. Det kvenske folket var synliggjort med flagg flere steder. Det gledes allerede til neste års feiring.