Siri Skogstad Berntsen foran bildet Kunnioitus, som betyr ‘respekt’. Ordvalget er langt fra tilfeldig, bare spør kunstneren hvis du rekker deg innom. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Det er fortsatt mulig å få med seg Siri Skogstad Berntsens kunstutstilling på Veita-senteret. Men da må du være brennkvikk. Ruijan Kaiku har besøkt utstillingen og fått et intervju med kunstneren – og den kan du høre her.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I andre etasje på handelssenteret Veita, midt i Tromsø sentrum, åpnet Siri Skogstad Berntsen kunstutstillingen «Armas» den 11. mars. Men, det er «bare» ei popup-utstilling, hvilket innebærer at den kun er tilgjengelig for en begrenset periode. I dag 21. mars er utstillingens siste åpningsdag, i alle fall for nå.

– Det stemmer, det er åpent til klokken 18:00 i dag, og i morgen pakker jeg utstillinga ned, bekrefter Berntsen når Ruijan Kaiku dobbelsjekker.

Les også: Kvenene – en naturlig del av kulturmangfoldet


På en vanlig ørkendag stenger Veita-senteret klokken 18:00. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Vil synliggjøre kvenkulturen

Ruijan Kaiku var innom utstillingen på Kvenfolkets dag, og fikk både et intervju og en god omvisning av kunstneren selv (Hør hele intervjuet nederst i denne saken).

– Utstillingen består av cirka 25 malerier som stilles ut i et stort lokale. Med dette forsøker jeg å synliggjøre den kvenske kulturen, kulturarven og noen av problemstillingene som kvenfolket opplever både i dag og i fortiden, kunne Berntsen fortelle.

Videre kunne hun berette at hun ved denne utstillingen har forsøkt å skape et refleksjonsrom, der man får anledning til å tenke litt, og et rom der det er anledning til å snakke om kvenkulturen.

– Kanskje vil noen til og med lære litt, sa hun beskjedent.

Siri Skogstad Berntsen var på plass da Ruijan Kaiku var innom den 16. mars.

Kan «poppe opp» igjen

I underkant av to uker har den flotte utstillingen vært tilgjengelig på Veita i Tromsø, og det sier seg selv at mange vil gå glipp av muligheten til å få den med seg.

På spørsmål om den vil bli tilgjengeliggjort for flere, ved en senere anledning og kanskje et annet sted, svarte Berntsen slik:

– Det kan hende den skal til Nord-Troms og Paaskiviikko i juni, sa kunstneren, som selv har aner fra Lyngen. Men hun understreket at ting fortsatt ikke er helt avklart.

– Hvor, eller på hvilken måte den eventuelt vil bli vist der, vet jeg heller ikke enda.

Kunstneren utelukker heller ikke at det kan bli aktuelt å vise fram bildene digitalt etter hvert.

– Da vil man kunne kikke på dem, selv om man ikke har anledning til å reise dit utstillingen måtte befinne seg.

Her kan du høre hele vårt intervju med Berntsen fra 16. mars: