Ruijan Kväänit Ulko Oslovuono har invitert Jan Daleng til å holde kåseri i forbindelse med foreningens årsmøte. (Foto: Arne Hauge)

 

«Kunnskapsrik, trivelig og flink til å fortelle.» Til kåseriet i kjølvannet av årsmøtet har Norske kvener Ytre Oslofjord hentet inn rutinerte Jan Daleng.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Er du klar for å bli med på den kvenske våren i Ytre Oslofjord», spør foreningen. De virker å ha vind i seilene, inkludert mye fint på programmet framover.

Først ut er årsmøtet kommende lørdag, den 19. februar. Innkalling skal ifølge opplysninger fra foreningen være sendt ut til medlemmene, nå håper de naturligvis at så mange som mulig stiller.

«Har du ikke rukket å melde deg inn ennå, kan vi ordne det i løpet av kvelden», heter det i foreningens siste nyhetsbrev.

Årsmøtet er også tid og sted for hyggelige innslag, i år blir det et kåseri med ingen ringere enn Jan Daleng, styremedlem i foreningen.

«Jan er en av nestorene i Norske Kveners forbund. Kunnskapsrik, trivelig og flink til å fortelle. Vi gleder oss», heter det fra foreningsledelsen, om et kåseri som har tittelen «Med skråblikk på kvensk historie, kultur og språk.» Blant de tema foreningen forventer å høre mer om, kan vi blant annet nevne Dalengs pågående rekonstruksjon av naustanlegg for fjordfiske på opprinnelig plass på Hestnes ved Porsangerfjorden. Målet med prosjektet, skriver foreningen i sin forhåndsomtale av kåseriet, er å bidra til revitalisering av det kvenske språket og fremme kulturen med hovedvekt på fjordfiske med tilhørende håndverk og næringsvirksomhet.

Les også: Hustrige høstdager ingen hindring

For å nevne kun ett av mange tema den pensjonerte sivilingeniøren berører i sitt kåseri. Årsmøtet opplyses å starte klokken 17, etter selve årsmøtet.

Vi tar med at foreningen også har store planer for resten av vinteren og ettervinteren. Først ute er markeringen av Kvenfolkets dag. Her blir det flagging i Tønsberg, samtidig som de melder at det også ligger godt an i Horten. Foreningen har kommet et godt stykke i sine forberedelser, men melder at noe gjenstår.

Les mer om Horten og kvenflagget her: – Noe annet ville være oppsiktsvekkende

Den 26. april er det Kvensk språkdag, den skal også markeres selv om konkrete planer gjenstår å drøfte, og den 7. mai holder foreningen åpent møte inkludert foredraget «Mine kvenske røtter – sjokket, tvilen og leting etter svar» av foreningsleder Unni Elisabeth Huru. Mye å se fram til, kan det oppsummeres.