Leder i Kåfjord kvenforening, Elling Vatne, takker Alf Einar Hansen etter vel gjennomført foredrag. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Kåfjord kvenforening markerte Kvenfolkets dag med film, medlemsmøte og åpent foredrag.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Kåfjord kvenforening/Kaivuonon kveeniseura startet sin markering av Kvenfolkets dag den 16. mars ved å slippe sin tre minutter og 19 sekunder lange film «Sielä se oon sen Pirttavaara» (Det er det som er Pirttavaara) på sin facebookside.

På ettermiddagen inviterte kvenforeninga betalende medlemmer til gratis middag, med orientering om foreningens arbeid og arbeidsprogram fremover. Deretter arrangerte de et foredrag som var gratis og åpent for alle. Om lag tretti mennesker fant veien til Rødekorshuset i Birtavarre for å høre Alf Einar Hansen snakket om «Kvenske kulturminner – Er de noe verdt?» Et spennende foredrag som Ruijan Kaiku lover å komme tilbake til.

Når det gjelder kortfilmen, så tar den utgangspunkt i et utdrag fra et lengre intervju fra 1973 med Mons Peder Gundersen (1897-1979). I intervjuet snakker Gundersen kvensk, og forteller blant annet om navnet «Pirttavaara.» Han nevner også flere kvenske gårdsnavn i området fra den tiden.

Det er Institutet för de inhemska språken/Kotimaisten kielten keskus som eier lydopptaket. Filmen, som kan sees nedenfor, er produsert av Jørn Holm AS og er støttet av Tornedalsrådet. I skrivende stund har filmen om lag 1950 visninger.

Les også: Lokalforening med mye fint i vente