Eili Bråstad Johannessen har lansert en ny kortfilm på Altibox. På bilde ser vi (f.v) Irmelin Marie Grønlund, Tarja Ottesen Kjølås, William Marvik-Nilsen, Birgit Olianne Heggelund og Lilly Emilie Heggelund (foran) (Foto: Still fra filmen)

 

Nå kan du se en ny kvensk kortfilm på Altibox.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Med barn fra den kvenske teatergruppen Teatterilapset, Itu teatteriforeeninki, har Eili Bråstad Johannessen lansert en ny kortfilm på Altibox. Filmen lanseres gjennom et prosjekt kalt På Kanten, der Altibox har invitert 15 forskjellige filmskapere fra distriktsnorge til å lage hver sin kortfilm.

– Når jeg ble spurt om å lage en av filmene, var min første tanke at jeg ville filme på mitt hjemsted Nordreisa, sier Johannessen.

Videre forteller hun at hun ønsket å inkludere både en skeiv og en kvensk tematikk, da dette er to temaer som opptar henne, og noe hun mener vi fint kan se mer av i norsk film. Sjanger og form var helt valgfritt, så da valgte hun eksperimentell fiksjon ettersom det er det hun vanligvis jobber med.

Dyktige skuespillere

– Jeg hadde sett barna og ungdommene i Teatterilapset, Itu teatteriforeeninki på scenen flere ganger, og har lenge hatt lyst å ha dem med i et filmprosjekt, sier Johannessen om valget bak skuespillerne.

Hun kontaktet dermed Tove Raapana Reibo ved Halti kvenkultursenter på Storslett, som er leder av gruppa. Da fikk Johannessen etter kun få dager tilsendt presentasjonsvideoer av dem som var interessert i å bli med. Dette var midt i sommerferien, så Johannessen inviterte like greit alle de ni barna med på en ukelang workshop for å jobbe fram materiale til filmen.

– Ideen var at vi som gruppe skulle jobbe fram et konsept sammen, og at prosessen skulle være organisk, sier hun.

Workshopen foregikk på kventeaterets lokaler i Nordreisa, hvor det blant annet ble snakket mye om identitet, gruppedynamikk, utenforskap, og om hva som kan legges inn i begrepet «på kanten.»

Johannessen kunne fortelle at det er tydelig at de unge skuespillerne er vant til å sette seg inn i ulike roller, og bli noen andre. Overgangen fra teater til film gikk også utrolig bra med den unge teatergruppen, sier hun.

– Jeg ble imponert over hvor dyktige de var. Det var gøy å jobbe med dem, de var en skikkelig kul gjeng, sier Johannessen.

Dyktige skuespillere fra Teatterilapset, Itu teatteriforeeninki medvirker i filmen «En sommer, bestandig». På bildet ser vi William Marvik-Nilsen og Andrea Albrigtsen Pedersen. (Foto: Still fra filmen)

Etter to dager med arbeid inne uten kamera, gikk de ut i naturen å begynte å filme.

– Jeg ville filme dem som en gjeng, eller en flokk – vandrende, undrende og lekent, uten noen voksne. Kun denne gjengen i naturen.

Johannessen kan også fortelle at fotografen på prosjektet var Zoë Schmederer, som hun har jobbet med på tidligere prosjekter. Schmederer er en av kvinnene bak filmfestivalen Crossings i Vardø, hvor denne filmen muligens blir vist i september.

Spennende prosjekter i vente

Johannessen har flere planlagte prosjekter som inneholder det kvenske. Et av dem er et audiovisuelt live-prosjekt i samarbeid med komponist og musiker Kristine Hansen, og har fått navnet «Pyssyjoki».

– I dette prosjektet skal vi invitere publikum med på en meditativ reise til Børselv.

Les mer her: Kristine lyd-kartla Børselv

Et annet planlagt filmprosjekt er «Niva», som skal bli en kunstnerisk spenningsfilm der fantasi og virkelighet blandes inn i hverandre. I dette prosjektet planlegges det at all dialog foregår på kvensk.

– Det er også hentet mye inspirasjon fra kvensk sangtradisjon, forteller Johannessen.