En plan for nytt museum har vært der i  flere tiår, men finansieringen har manglet. Nå kan Skogfinnene endelig glede seg til  splitter nytt museumsbygg. (Illustrasjon: Norsk Skogfinsk museum)

 

– Fortsatt en lang vei å gå, men dette blir bedre for alle, sier Dag Raaberg ved Norsk Skogfinsk Museum. Etter mange års kamp for midler kan tegningene til nybygget nå gjøres helt ferdige. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Norsk Skogfinsk Museum fikk lovnad om 5 millioner kroner i statsbudsjettet for 2021 til oppstart av nytt museumsbygg, i tillegg til 101,6 millioner kroner på senere budsjettår.

– Det betyr uendelig mye for oss, sier direktør i Norsk Skogfinsk Museum, Dag Raaberg i en fersk kommentar overfor Ruijan Kaiku.

Dette altså etter flere tiårs kamp om økte driftsmidler og finansering til eget museumsbygg. På søknad nummer tre til Kulturdepartementet om finansiering til det nye bygget fikk skogfinnene endelig en god nyhet, og prosessen med nytt museum er nå sånn smått i gang.

Les også: Skogfinnene: – Nå er vi på sultegrensa

I dialog med arkitektene

Raaberg sier at planen er å få inn en prosjektleder i løpet av sommeren, som for alvor vil sette i gang med arbeidet. I mellomtiden brukes tiden på digitale møter med arkitektene som sitter i Danmark.

Direktør i Norsk Skogfinsk Museum Dag Raaberg gelder seg over at de endelig har fått de nødvendige midlene til et nytt museumsbygg. Foto: Privat

– Vi er helt i startfasen av dette arbeidet, og jobber nå med arkitektene for å justere og ferdigstille tegningene helt. Håpet er at mest mulig av detaljene skal være på plass til prosjektlederen starter arbeidet sitt, forteller Raaberg.

Han understreker at selv om de nå er i gang, vil det ta lang tid før det nye museet er ferdigstilt.

– Det er fortsatt en lang vei å gå. Vi tenker at det vil ta minst to år til byggestart. Men dette vil gi oss en helt annen hverdag med større muligheter. Dette vil bli bedre for alle, både besøkende og ansatte, sier en tydelig takknemlig direktør, som allerede er i gang med å legge planer for framtidige utstillinger ved museet.

Håper ikke midlene stopper her

De gode nyhetene og store planene kommer likevel ikke uten noen bekymringer. Etter flere år uten driftsmidler og finansiering, håper nå Raaberg at regjeringen ikke stopper med dette.

– Det vi har fått bevilget nå vil gå med til bygget. Når det står ferdig er vi avhengig av økte driftsmidler. Vi har gått ti år på rad uten å få de midlene vi trenger. Nå håper jeg vi får muligheten til å gi nye stillinger, slik at vi faktisk har mulighet til å utføre de oppgavene vi skal gjøre, sier direktøren.