Anneli Naukkarinen fra Porsanger kvenske språksenter lot seg imponere og motivere da hun nylig gjestet Nord-Troms. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
På tre dager rakk hun både nettverkssamling i Kieliverkko, det årlige kvenseminaret og en liten dert med Paaskiviikko på toppen.
Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no
– Jeg kom hit på onsdag. På torsdag deltok vi på nettverkssamling med språksentrene i Kieliverkko, det vil si Vadsø, Kvænangen, Storfjord var invitert, og Alta. Vi valgte å legge det hit i anledning Paaskiviikko.
Det sa Anneli Naukkarinen, som til daglig er fagleder ved Porsanger kvenske språksenter, da Ruijan Kaiku møtte henne i Elveparken på Hansinkenttä/Storslett fredags kveld, like etter at en lang dag med Kvenseminaret var over.
Kun noen få minutter gange fra Halti, ved bredden av Reisaelva, ligger Elveparken med utleiesauna, bålområde og benker. Området benyttes også til kulturelle aktiviteter, som det var lagt opp til i forbindelse med Kvenseminaret. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
– I dag har vi vært på Kvenseminaret, og i morgen skal jeg få med meg markedet i Sørkjosen før jeg kjører hjem, sa Naukkarinen videre.
I Elveparken var det lagt opp til «debriefing» med bålkos, sauna, livemusikk med Trio Raisista og elvebåtkjøring. Det siste utgikk imidlertid i siste liten som følge av høy vannstand i Raisinjoki/Reisaelva, med tilhørende fare for flytende elementer i elva som flommen måtte ha revet med seg.
Trio Raisista (trio fra Nordreisa), som består av Øystein Fredriksen, Kristin Mellem og Peter Vang, gjorde sitt for å holde store og små i publikum varme i det som ellers var en nokså kjølig junikveld. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
– Hva tenker du etter å ha overvært seminaret?
– Jeg synes det var kjempebra. Jeg har ikke vært på Kvenseminaret siden det var i Vadsø, så det var veldig fint å komme hit. Jeg synes det var veldig artig at det var lagt til Storslett, og for egen del var det første gang jeg var inne på Halti, sier hun.
Ingen grenser
Naukkarinen skryter av seminarprogrammet og sier at hun fikk mye ut av årets seminar.
– Det var veldig bra, med fin blanding av gode innlegg med tanke på ny lærdom og hva som skjer der ute, men for meg personlig var det også veldig inspirerende og motiverende. Vi på språksentrene jobber jo en del alene, så det er veldig godt å komme og få en kvensk vitamininnsprøytning, og kjenne på det at man er en del av et større fellesskap.
I likhet med Anneli Naukkarinen hadde også hennes språksenterkollega Raymond Olufsen fra Vadsø kvenske språksenter funnet veien til Nord-Troms, og slo omtrent like mange fluer som henne på like få smekk. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
– Det betyr ingenting at fylkene er splittet og Troms fylkeskommune som arrangerer? Det var matnyttig likevel?
– Nei, selv om vi er skilt så bevarer vi det gode forholdet. Det var absolutt matnyttig. Og er det en ting vi har lært og som vi også lærte i dag, så er det at vi ikke skal se på grenser, sier hun, og legger til:
– Vi er kvener som bor i Troms og Finnmark, og over hele landet, så det er viktig at vi bruker hverandre og er på hverandres arrangementer.
Hun trekker fram anledningen til å møte folk i det kvenske miljøet, nye fjes, kulturdirektoratet, og sier at nettverksbygging på tvers av fylkesgrenser er nyttig.
Imponert
Videre mener hun at det gjøres mye godt arbeid i det kvenske miljøet, og er imponert over alt som skjer og at så mange brenner for dette.
– Det er fem år siden jeg startet på språksenteret, og gnisten slukker ikke, den bare vokser og vokser, sier hun.
– Den kvenske våren er fortsatt i anmarsj, folk holder motet oppe og er positiv, til tross for stadige nedoverbakker, og det er veldig gledelig, avrunder Naukkarinen.