En skikkelig veteran preger forsiden av Ruijan Kaiku nr. 5-23.

 

Siste kvenske nyhets-sprell på papir før en kortere sommerferie.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

På vår nettside ruijan-kaiku.no kan du lese ferske nyheter dag ut og dag inn, papirmagasinet derimot har en frekvens på ti ganger i året. Det betyr at nå som nummer 5. er i handelen, er halve året unnagjort.

Reportasjen om Nanna Salamonsen fra Pyssyjoki fyller to sider i vår mai-juni utgave, ellers er x antall sider tilegnet Sannhetskommisjonen og den rapporten de leverte den 1. juni i år. En rapport som for øvrig fikk oss til å vente med å gi ut siste magasin slik at vi rakk å hanke inn stoff fra Oslo. I bladet kan du således lese at Bjørnar Moxnes fra partiet Rødt lover å sette seg grundig inn i rapporten, og du kan se Pia Lane peke på veien mot nivå III for det kvenske språket. Og mye mer.

En større sannhets-sak fra Tana rakk vi også å få med oss, og Mikko Heikikilä bidrar sammen med Eira Söderholm til et meget kvensk-rikt magasin, med en lang rekke saker på dette vårt hjertespråk. Artig for dem som kan, men dessverre nokså uforståelig for alt for mange. Enn så lenge. Skolesystemet forventes å gripe tak, den beskjeden kommer fra nær sagt samtlige hold i kjølvannet av rapporten. Et poeng som naturligvis gjengis hos oss.

Vi har som alltid skjønnlitterær langlesning, og vi har vitser og tegneserier på kvensk. Kanskje du skjønner noen av dem? Det er lov å prøve.

Så tar vi tar med at neste nummer av Ruijan Kaiku kommer den 7. august, fulgt av ytterligere fire utgivelser fram mot jul.

Hyvä lukua. God lesning.