Navnet svinger, om innholdet ville vi nok brukt et noe annet musikalsk begrep. (Skjermdump youtube)

 

Et Kvenland for framtiden?

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Kvenland», kainuunmaa, har den siste tiden dukket opp ulike steder, blant annet i navnet på ei av låtene på soloalbumet «Kven» (2017) av den svenske metalmusikeren, tornedalspatrioten og jegeren Pär Hulkoff (37).

Det var Heidi Niliima Monsen som i en epost gjorde Ruijan Kaiku oppmerksom på Hulkoff og hans musikk. Heidi skrev i eposten: «Hadde vært artig å vite hva bandet har tenkt?»

Hva bandet presis har tenkt sier resten av låtnavnet en god del om. Låtens fulle navn er «Kvenland Will Rise Again,» og et kvikt søk på nettet viser at Hulkoff og hans musikk og eventuelle budskap har vakt debatt i grannelandet. For sin musikalske patriotisme for tornedalen, inkludert låter om gjenreisningen av det han omtaler som «Kvänland,» har han måttet tåle å få musikk og synspunkter karakterisert som nasjonalistisk og konspirasjonsteoretisk.

Arkeologen Nils Harnesk snakker i dette innlegget om det han omfatter som musikk med assosiasjoner til white power, hvit makt, samt det Harnesk hevder er mytebygging uten belegg i faktiske forhold samt «nersmutsing av Norrbottens historia.»

Hvis du derimot ser bort fra eventuelt politisk budskap og tenker at musikk er musikk, så har du en youtube-link til låta her.