Etter at blant annet Misjonen på p4 har vist store kunnskapsmangler om kvener, prøver Heidi desperat å gjøre fakta om kvener litt mer sexy i denne ukens kvensksending. (Foto: Karianne Engelien Anti)

 

Ruijan Radio går en smule desperat til verks for å gjøre «tørre fakta om kvener» litt mer fristende. 

 

Hør sendingen her: Ruijan Radio

 

Kvenradioens lyttere har nok fått med seg at The Kveeni Girl Gang for et par episoder siden lurte programlederne Heidi og Martin til å synge Queens på kvensk. Dette ble også fanget opp av Misjonen på p4, og den engleskjønne syngingen ble både kringkastet og behørig kommentert på nasjonal radio. I innslaget til Antonsen og Golden kom det for øvrig fram store kunnskapsmangler om kvener generelt, og det virker som om de ikke helt har kontrollen på forskjellen mellom samer og kvener. Dermed fikk Heidi den lysende ideen om å gi en liten leksjon om kvener i denne ukens radiosending, og kanskje til og med prøve å gjøre faktaopplysningene om kvenene litt mer sexy. Hvordan hun lykkes med dette, kan du høre på Ruijan Radio.

Kven på Stortinget

I tillegg får vi høre fra en engasjert ung kven fra Porsanger, Vetle Langedahl, som nå går en svært spennende periode i møte; Han skal nemlig vikariere en periode på Stortinget. Høyre-politikeren er blant annet opptatt av at kvensk skal anerkjennes i Norge på lik linje med for eksempel samisk.

Heidi har som vanlig også funnet fram musikk som hun desperat prøver å argumentere for at er kvensk-relatert. I tillegg blir det faste spalter som «Kvensk fra barnemunn», hjemmelekse til Martin og konkurranse.

Konkurransiiiii

Denne uken er spørsmålet: Når ble kvensk anerkjent som et minoritetsspråk i Norge?

Vet du svaret så kan du sende det på en sms til 2399. Husk å starte meldinga med AP RA (AP *mellomrom* RA). Du må også skrive navnet ditt i sms’en + svaret i konkurransen (eksempel: AP RA kvenkonkurransesvar, hilsen Kven Kvenesen, Kvenveien 1, 1234 Kvenstad). Du kan også sende svaret på epost til heidi@ruijan-kaiku.no, skrive svaret i kommentarfeltet vårt på Facebook eller rope det ut hvis du møter Heidi på gata. Du kan selvsagt også ta kontakt (på epost heidi@ruijan-kaiku.no) hvis du har ønskelåt eller andre innspill til oss.

Slik hører du oss

Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 12, med reprise fredag klokken 12. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast.

Eller høre sendingen her og nå: RUIJAN RADIO