Ragnhild Margretha Taranger Krüger. (Foto: Privat)

 

Hun ville se om det fantes flere i Norges fjerde største fylke som har eller føler tilknytning til det kvenske. – Noe helt annet å møte folk på ordentlig, sier initiativtakeren.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg følte meg litt ensom, og fikk et innfall. Det sier Ragnhild Margretha Taranger Krüger (50), som denne helgen tok sats og opprettet facebookgruppen «Kvener i Rogaland

«Fins det kvener i Rogaland tro? I så fall hadde det vært artig å møtes. Vi begynner med denne gruppa, så får vi se hva som dukker opp», skriver hun i gruppebeskrivelsen.

– En ting er å lese om kvener på nettet, men det er noe helt annet å møte folk på ordentlig. Jeg ønsket rett og slett å se om det finnes noen likesinnede i nærheten, sier hun.

Vil bevisstgjøre

I dag er kvenene spredt over hele landet, og ettersom Rogaland er Norges fjerde største fylke basert på innbyggertall, bør muligheten for å finne kvener også her være til stede.

Men Krüger, som er bosatt i Forsand i Sandnes kommune, sier at verken intensjonene og ambisjonene bak det hele er altfor store:

– Litt av ideen er å prøve å vekke kvener som eventuelt måtte sitte i kriker og kroker i Rogaland.

Hun håper gruppa kan være med å bevisstgjøre folk om hva det vil si å være kven.

– Det hender at jeg snakker med noen som sier at «bestefaren min var kven.» Og da tenker jeg, «ja, men er ikke du kven selv da?», forteller hun.

Har røtter i nord

I løpet av sine to første levedøgn har facebookgruppa fått nesten 20 medlemmer. Noen har allerede rukket å presentere seg og sine kvenske aner:

«Både mormor, farfar og farmor er direkte etterkommarar av tre av borna til Anders Markeneskvæn Andersen og kona Susanna, som kom til Markenes inst i Balsfjord via Alta og Tromsø på 1700-talet», skriver et av medlemmene.

Et annet medlem har mor med kvenske aner fra Skjervøy i Nord-Troms. Hun skriver om tippoldeforeldre som kom til Norge med sine barn:

«Eg har desverre ikkje heilt oversikten, men kvener var dei. Det er opplyst under folketellingen», skriver hun.

Et annet medlem skriver:

«Eg komme frå Karmøy, men på min mormors side e me fra Nord-Norge og kvenske. Interessen min for det kvenske begynte når eg gikk på videregående for noen år siden og skulle skrive om minoriteter og eg fikk skrive om kvener, då minna mor mi meg på at me e kvenske sjøl.»

Inn i kunsten

Initiativtakeren selv, med bestemor og mor fra Annijoki/Vestre Jakobselv, har alltid visst om sine kvenske aner.

– De snakket språket hjemme på kjøkkenet, og jeg har selv lært noen ord og regler fra min mor, sier Krüger.

I yngre dager har hun deltatt på finskkurs i Rovanniemi, og hun holder stadig på å lære seg det kvenske språket. Blant annet har hun tatt kvenske ord og setninger inn i kunstmaleriene hun jobber med:

– Det siste året har jeg blitt særlig opptatt av dette. I mitt arbeid med kunsten kom jeg til å tenke på min oldemor fra Kuusamo, og det ga mening å ta kvenske ord inn i kunsten. Og så prøver jeg å bruke det som jeg lærer i prosessen, sier Krüger.

Til sommeren skal hun ha bildeutstilling på Kväänifestivaali – Kvenfestivalen i Vesisaari/Vadsø.

Åpen for mer

Til tross for at ambisjonene med opprettelsen av facebookgruppa ikke er altfor store, sier Krüger at det kan bli aktuelt å få til noen arrangementer etter hvert, dersom interessen er til stede.

– Kan det hende vi bevitner starten på ei kvenforening i Rogaland?

– Det hadde jo vært veldig artig, selv om tiden for mitt vedkommende er litt begrenset. Jeg er åpen for det, hvis det tropper opp interesserte folk. Men det må noen folk til, sier Krüger.