Andreas Syrstad Collins leser et sterkt dikt om fornorskingen og usynliggjøringen av kvenene. (Foto: Privat)

 

I sin egen tekst proklamerer Andreas Syrstad Collins hvordan Manalaiset skal stå opp og ta tilbake alt som ble stjålet av kvensk kultur, historie og språk.

 

Lytt til RUIJAN RADIO

 

Det er heftige krefter i sving under dagens Ruijan Radio-sending. Allerede fra start viser Martin at han godt husker forrige ukes kvensklekse: stopping av blod.

Heidi fortsetter sendinga med å få blodet til å bruse igjen ved å snakke overentusiastisk om den nye språkloven og hvilken betydning det vil få for det kvenske språket.

Etter konkurransen får vi høre Einar Niemi snakke om ruging? Dette må man jo bare få med seg.

Men så! Så får vi høre Andreas Syrstad Collins (19) fra Nordreisa på svært dramatisk vis lese opp sin egen tekst Manalaiset som handler om sinnet mot fornorskingen og usynliggjøringen av kvener. «Manalaiset skal stå opp og ta tilbake alt som ble stjålet!» «Vi er like ekte som du og dine, men vi ble glemt i historien. Vi ble gjemt. Språket ulovliggjort. Kulturen rydda bort. Brent i tjæremila.»

For å roe ned stemningen, og dra det hele tilbake til jorden igjen, forteller Heidi det som sannsynligvis er sesongens artigste og mest overraskende vits på kvensk, før Line Evensen synger og leser opp regler om telling og farger som er spilt inn for språkdusjbarna i Kåfjord.

På tampen av sendinga skal Martin få lære litt luretriks og besvergelser for hvordan han kan få bedre fiskefangst. På kvensk selvsagt.

Nevnte vi konkurransen? Denne gangen spør vi: Hva heter Kultur- og likestillingsministeren som la fra den nye språkloven denne uka?

Send svar på sms til 2399, merk AP_RA. Premien er den fantastiske Ruijan Kaiku-koppen.

Slik hører du oss
Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify og Itunes.

Vi tar gjerne i mot ønskelåter og forslag til innhold. Ta kontakt med oss via sosiale medier eller epost heidi@ruijan-kaiku.no