Se min kjole: Cille Dahl fra Drammen med bidrag til vår kvenske kulturmarkørkonkurranse (Foto: Privat)

 

En klar visjon og noen meter valkloden ga kvensk hverdagskjole.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Her er kvænmarkøren min. En kjole inspirert av dork, skriver Cille Dahl fra Drammen i anledning deltakelse i Ruijan Kaikus kulturmarkørkonkurranse. Den har siste innsendingsfrist fredag 1. mars, så her er det bråttom å delta.

Cille rakk det, og bakgrunnen for dork-kjolen var at hun ønsket seg et plagg lettere å bruke enn kvendrakten. Ikke bare må kvendraktskjorta og forkleet strykes før bruk, sier hun, men det må også vaskes umiddelstraks etter bruk. Dette for ikke å gulne.

Cille Dahl ville ha en kvensk kjole for hverdagsbruk, og det fikk hun. (Foto: Privat)

– Denne dork-kjolen er bare å trekke over huet, sier hun.

Lokalt i Drammen

Selv om Cille oppgir å ha sydd sitt eget kvenflagg – det var etter at flagget ble vedtatt – hevder hun å ikke kunne sy. Og i hvert fall ikke lage mønster. Derfor fikk hun sin kvensk-inspirerte brukskjole designet og sydd av en designer lokalt i Drammen. Hun heter Thea Temte og driver noe som heter HOT NOK of Norway – klær som berører deg.

Se mer her: hotnok.no

– Det hvite stoffet i kjolen kalles på tysk valkloden, sier Cille, som forklarer at valkloden, eller Walkloden som det skrives på originalspråket, er et tekstil av 100 prosent ull.

– Men det er strikket på maskin, altså ikke vevd, og er tøyelig og behagelig å ha på selv rett mot huden. Valkloden er Temtes favorittstoff, Cille falt for tekstilet og dets brukskvalitet, og valgte Temte som designer og syerske, får vi vite.

Kjolens «smekke» er ikke originalstoff fra kvendrakten (originalstoffet skal ikke brukes annet enn i småting som knapper, belter, små vesker, den slags), men noe vevd bomullsstoff som Temte hadde liggende. Cille sier hun viste Temte bilder av saueskinns-dorker funnet på nett, og at Cille foreslo å bruke de rufsete jarekantene av valkloden-stoffet nederst på skjørtet. Slik at det skulle se ut som saueskinnspels. Skulle Cille bestilt en kjole til, sier hun, ville hun bedt om jarekant også ytterst på ermene.

– Jeg håper noen andre designer et kvænplagg i grått, svart, blått eller en annen farge som man kan være enda mer uvøren med, sier hun.

Cille Dahl med sin kvenskinspirerte kjole. (Foto: Privat)

Det er et godt råd fra Drammen, og dersom du er interessert i en lignende dork-kjole, så har Temte sagt til Cille at hun kan lage eller finne et egnet mønster og sette sammen materialpakker til folk som kan sy selv. Valkloden-stoffet skal visst være svært enkelt å jobbe med, særlig fordi det i likhet med filt ikke frynser.

– Jeg husker ikke lenger hva kjolen min endte med å koste, for jeg brukte gavekort som jeg hadde fått i løpet av flere bursdager og jul, men den lå nok på rundt to tusen kroner et sted, sier Cille.

En materialpakke vil falle rimeligere ut, kan det fristes. Cille sier at hun forresten er superspent på å se hva andre konkurransedeltakere har kommet på.

– Håper alle oppgir kontaktinfo eller bestillingsinfo, sier hun. Nok et godt råd fra Drammen det.