Sanna Sarromaa er lektor, forfatter og historiker med doktorgrad. I tillegg er hun finsk og har jobbet som finsklærer. Nå jobber hun som norsklærer. (Foto: Privat)

 

Sanna Sarromaa sier at hun ikke anser seg som selv en «tilfeldig privatperson» som uttaler seg i den kvenske språkdebatten.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Sanna Sarromaa gir all ære til historiker Einar Niemi som stilte til det hun omtaler som en verdig og fin debatt på NRK Finnmark onsdag denne uken. Men hun sier til Ruijan Kaiku at det er synd at NKF ved Hilja Huru og Kvensk institutt ved Hilde Skanke ikke stilte opp til denne debatten med henne om kvensk språk.

– Det kan ikke være slik at Skanke, som lever av statsstøtte for kvensk, nekter å fremme kvensk på statskanalen når hun ikke liker meningsmotstanderen. Det er heller ikke spesielt smart å usynliggjøre sitt eget arbeid, dersom man mener at dette arbeidet er viktig, sier Sanna Sarromaa. 

Da NKF og Kvensk Institutt tidligere denne uken fikk forespørsel fra NRK Finnmark om å møte til debatt med Sanna Sarroma om kvensk språk, takket de nei, og begrunnet dette blant annet med at de ikke så en hensikt i å møte til debatt med en person som på sviktende faglig- og faktagrunnlag går til angrep på kvensk språk. De argumenterte med at statusen til kvensk språk er udiskutabel, og at de ikke anerkjenner Sarromaa som en verdig meddebattant verken i en debatt om kvensk språk eller om opplæring i minoritetsspråk i norsk skole.

– Det skremmer meg at kvenenes fremste talerør, Hilja Huru og Hilde Skanke, diskrediterer meningsmotstanderen, i dette tilfellet meg, for å slippe å stille til debatt mot meg. «Dette er en tilfeldig privatperson som tilfeldigvis får spalteplass», sier Skanke. Jeg anser ikke meg selv som en «tilfeldig privatperson» i denne debatten. Jeg er lektor, forfatter og historiker med doktorgrad. I tillegg er jeg finsk – og jeg har jobbet som finsklærer. Nå jobber jeg som norsklærer. Selv om Skanke ikke liker det, så har jeg altså en faglig ballast – og ikke minst en penn – som gjør at jeg får spalteplass, påpeker Sarromaa.

Hilde Skanke ønsker ikke å kommentere uttalelsene til Sanna Sarromaa.

Debatten om Sanna Sarromaas uttalelse om kvensk språk har engasjert mange, og de siste dagene har mange skrevet egne debattinnlegg og meninger om kvensk språk til både aviser og på sosiale medier.

 

Les også: